Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ny lekplats i Grängesberg

Annons

Han omtalar att Grängesberg kan få en lekplats som blir en miniatyr av den lekplats som finns i Stadsparken i Ludvika.

Förslaget går ut på att investera 129 000 kronor i Grängesberg och för de pengarna får kommunen bland annat två gungor, stort lekhus med rutschkana, gungdjur, sandlåda och bänkbord.

- Det saknas faktiskt en kommunal lekplats i centrala Grängesberg och det vill vi försöka ordna, framhåller Anders Axelsson.

På samma sätt går resonemanget när det gäller Notgården som kan få en, i förhållande till Grängesberg, något enklare lekplats. Men kommunens ekonomi är inte den bästa och medaljens baksida är att kommunen också tänker ta bort några lekplatser.

- Förslaget är att vi tar bort sju lekplatser. Antingen så ligger de i områden med få barn varför lekredskapen sällan används eller så är redskapen svårt slitna.

Lekplatserna som föreslås tas bort är Stenbocken och Ringvägen i Fredriksberg, Marnäs lekområde med ett par gungor mellan skateboardrampen och daghemmet vid Grågåsvägen, lekplatsen i Hammarby i Blötberget, den lilla lekplatsen vid Biskopsvägen nära Biskopsnäsets förskola, lekplatsen vid Lustikullvägen i Ludvika och lekplatsen vid Utmålsvägen i Grängesberg.

- De försvinner nog inte i år men säkert inom fem år, säger Axelsson som menar att barn i områden som blir av med lekplatsen ofta har något alternativ i närheten. Exempelvis kan barnen som nyttjar lekplatsen vid Biskopsvägen säkert använda lekredskapen vid Biskopsnäsets förskola.

- De lär ju inte bli bortfösta därifrån, som arbetschefen uttrycker det.

Frågan om lekplatsernas framtid diskuterades när politikerna i tekniska nämndens arbetsutskott träffades på onsdagen. Politikerna ställde sig bakom Axelssons förslag som går vidare till tekniska nämnden för beslut.

Har nämnden samma uppfattning kommer man att i nästa års investeringsbudget ansöka om 230 000 kronor för satsningen på de två nya lekplatserna. Dessutom är tanken att rusta övriga lekplatser och att detta ska göras successivt under cirka 12 år. Avsikten är att årligen avsätta 50 000 kronor.

Anders Axelsson föreslår att lekplatsen vid Kvartersvägen i Grangärde rustas först. Sedan väntar renoveringar och förbättringar vid Åsvägen i Nyhammar, Lekomberg, Kronparken, Landforsen, Herråkersvägen på Jägarnäs, Bandyvägen i Grängesberg, lekplatsen nära Lorensbergatjärn, kvarteret Ödlan, Klintgärdesparken, Skovelvägen, Plommonstigen, Smedjegatan, Brittsandsvägen i Gonäs, Ljungvägen, Bruksgatan och slutligen Äppelstigen.

TORBJÖRN GRANLING

Mer läsning

Annons