Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ny ledning för Banverket

Annons

Per-Olof Granbom, 62, har varit ställföreträdande generaldirektör på Banverket sedan 1998. Nu leder han Banverket tills regeringen utser en ny generaldirektör.

En generaldirektör som utses av regeringen har sin tjänst, eller förordnande, i sex år. Därefter utses man på treårsperioder. Bo Bylund har jobbat på Banverket i åtta år när han nu byter jobb.

- Om inte Bo Bylund hade avgått nu skulle ändå hans förordnande gå ut om ett år och det hade redan börjat spekuleras lite om hans efterträdare innan det blev klart att han skulle till Ams, säger Ola Nilsson.

Men vilka namn som dykt upp vill inte Ola Nilsson kommentera.

- Det är sådant vi pratar om på fikarasterna, säger han.

- Men jag hoppas att det inte dröjer alltför länge innan en ny generaldirektör utses. Granbom har andra uppgifter här också.

Förra gången en ny generaldirektör utsågs på Banverket, när Bo Bylund tog över efter Monica Andersson, tog det ungefär ett halvår. Men så lång tid tror inte Ola Nilsson att det tar den här gången.

- Nej, det är ju regeringen som utsett Bo Bylund till generaldirektör för Ams och jag antar att regeringen har tänkt på en efterföljare. Det borde inte ta mer än några månader.

Per-Olof Granbom har arbetat med järnväg på ett eller annat sätt sedan 1964, då han började hos SJ.

Sedan han började på Banverket 1988 har han arbetat på olika ledande befattningar och han var också med och planerade flytten till Borlänge.

JOHANNA LUNDIN

Mer läsning

Annons