Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ny läkare erbjöds 65 000 kronor

Annons

- Genom mina kontakter så vet jag att landstinget erbjudit en nyutexaminerad läkare 65 000 kronor i månadslön för att ta jobb i Västerbergslagen, säger han.

Till de 65 000 kronorna ska läggas sociala avgifter, semester-ersättning, kostnader för vidareutbildning med mera, konstaterar Eriksson.

- Då blir det ingen större skillnad ekonomiskt sett mellan en stafettläkare och en fast läkare. Och på en fast läkare ställer landstinget inga krav på produktivitet vad gäller patientarbete.

Tillförordnade landstingsdirektören Elsa Lundmark vet inte om uppgifterna om 65 000 i månadslön till en nyligen färdigutbildad läkare stämmer.

- Men 65 000 kronor i månaden är en bra lön, det kan man säga.

Elsa Lundmark vill i övrigt framhålla att frågan om stafettläkare kontra fasta läkare handlar om fler saker än kostnaderna.

- Det är riktigt att stafettläkare som går in under korta perioder kan ta många patienter. Stafettläkare kan användas för att kapa toppar vid hög arbetsbelastning.

- Men det är också en fråga om kontinuitet. Den går förlorad om man använder stafettläkare och det är negativt för både patienter och övrig personal.

Norra vårdcentralen i Ludvika har i flera år drivits med hjälp av stafettläkare. Vad kan landstinget locka med förutom höga löner för att förmå läkare att ta fasta jobb där?

- Höga löner är ett sätt, i övrigt så handlar det om det vanliga - att locka med bra arbetsmiljö och trivsel, svarar Elsa Lundmark.

Enligt Marie Kindström-Olsson, vårdcentralschef i Ludvika, tjänar de sju fasta distriktsläkarna på Solsidans vårdcentral i Ludvika i snitt 45 000 - 50 000 i månaden, räknat på heltid.

- Våra läkare delar på cirka 4,5 tjänster, säger Kindström-Olsson som tror att det blir svårt att få fasta läkare till norra vårdcentralen på lasarettet.

- Efter vad man läser i debattartiklar och annat så vill de flesta distriktsläkarna arbeta i grupp, men det kan förstås finnas de som vill arbeta själva också. För att det ska bli en lösning på norra vårdcentralen så tror jag att man måste lyckas med att locka dit en grupp doktorer samtidigt.

Men det blir svårt?

- Ja, det tror jag.

Har ni lagt upp någon strategi för hur ni ska gå till väga för att bemanna norra vårdcentralen med fasta läkare?

- Så länge som strukturutredningen pågår är det svårt att göra det. Vi vet ju inte hur vårdorganisationen kommer att se ut i framtiden.

TORBJÖRN GRANLING

Mer läsning

Annons