Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ny lag oroar lärarkår

Annons

- Visst finns det en oro för att det bara blir en massa pappersexercis istället för att de nya reglerna ska tillföra vår pedagogiska verksamhet någonting, säger Magnus Jordan, rektor över grundskolorna i centrala Hedemora.

Från och med vårterminen 2006 kommer det att vara skolans lagstadgade skyldighet att upprätta en skriftlig individuell utvecklingsplan för varje elev på grundskolan. Det beslutade regeringen i torsdags.

I utvecklingsplanen ska läraren sammanfatta de insatser som behövs för att eleven ska nå de i läroplanen och i kursplanen uppsatta målen.

Det ska finnas dokument som följer med eleverna från klass ett och uppåt.

Redan i dag arbetar många skolor i landet med någon form av utvecklingsplan, men långt ifrån alla har ett system för hur denna ska dokumenteras och se ut.

I Hedemora arbetar olika lärare på kommunens skolorna på vitt skilda sätt.

Gemensamt är att alla har så kallade utvecklingssamtal med föräldrar och elever, men vad dessa ska innehålla är inte styrt av några regler.

- Politikerna i Hedemora har sedan tidigare fattat ett beslut om en individuell utvecklingsplan för varje elev, men detta har än så länge bara varit en inriktning. I och med den nya lagstiftningen har vi börjat fundera mer på hur det här ska gå till. Nu blir vi ju skyldiga att upprätta en utvecklingsplan, säger Magnus Jordan.

Klart står i alla fall att den nya lagen kommer att ställa högre krav på dokumentation och risken är att arbetsbelastningen ökar. Magnus Jordan säger att han förstår om det finns en oro bland lärarna.

- Frågor som dyker upp är naturligtvis vilket syfte den här utvecklingsplanen egentligen har och om lärarna tvingas upprätta en sådan bara för att man ska. Därför är det viktigt att skynda långsamt och invänta skolverkets råd i hur reglerna ska tillämpas. Vi hoppas ju att detta i slutändan ska bli ett redskap som tillför verksamheten något och gynnar eleven.

FREDRIKA HILLERVIK

Mer läsning

Annons