Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ny lag om kameror på allmän plats

Annons

Den tio år gamla lagen om allmän kameraövervakning ska moderniseras, aviserade justitieminister Beatrice Ask (m) i en riksdagsdebatt.

Ett viktigt skäl är den snabba teknikutvecklingen.

Vilka ändringar som behövs ville ministern inte säga i sitt svar på en interpellation från Luciano Astudillo (s).

Teknikutvecklingen har gjort att det i dag går att ta mycket skarpa bilder, även i mörker. Sensorer kan göra övervakningen helt händelsestyrd.

Detta ökar möjligheterna för brottsbekämpning med kameror, enligt Ask, men ställer också frågor om den personliga integriteten. Därför kan det finnas skäl att invänta Integritetsskyddskommitténs slutbetänkande senare i år, sade hon.

Astudillos krav på en modernare lag kommer sedan polisen i Malmö förlorat sitt tillstånd att kameraövervaka det så kallade stråket i staden _ gångsträckan från Centralstationen till Möllevångstorget.

Johan Linander (c), även han för en modernisering av lagen, frågade sig var gränsen ska gå.

Den nya sexualbrottslag som för två år sedan bland annat skärpte våldtäktsbegreppet kan också komma att ses över tidigare än vad som hittills aviserats från regeringen. Tidigare har justitieministern utlovat en översyn "under mandatperioden", men sade i debatten efter en interpellation från Thomas Bodström (s) att en sådan ska ske "så snart som möjligt".

TT

Mer läsning

Annons