Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ny kyrkbåt och ny brygga

Annons

Ore Hembygdsförening och Ore församling har ansökt om pengar ur Skattungen-Oresjöns vattenregleringsfond. Länsstyrelsen behandlar ansökningarna som är på 10 000 vardera.

- Margit Kvist startade insamlingen till kyrkbåten under år 2000, så vi har redan en del. Ur vattenregleringsfond har vi sökt 10 000 kronor, berättar sekreteraren i Ore Hembygdsförening, Roland Eriksson.

Båten är redan beställd och den ska även få ett nytt båthus. Den gamla båten finns uppställd vid Norrboda Gammelstad och kommer inte att användas mer.

- Båten är både gammal och gisten. Vi beräknar att båten och båthuset kostar mellan 50 000 till 55 000 kronor. Kyrkbåten behövs framför allt för att bevara den gamla traditionen att ro över sjön till kyrkan. Vår kyrkbåt används bland annat vid båtsöndagen, första helgen i juli då även Oreveckan börjar. Båten lägger till vid båtbryggan och med spelmän i täten går vi till kyrkan, berättar Roland Eriksson.

Ore församling i sin tur har ansökt om ett lika stort bidrag som Ore Hembygdsförening, det vill säga 10 000 kronor till en ny flytbrygga, nedanför kyrkan.

- Den fasta bryggan vi har i dag ska finnas kvar. Flytbrygga ska läggas utanför den fasta bryggan. Flytbryggan kan följa den olika vatten- nivåerna. Vid lågt vatten är det svårt att angöra den fasta.

- Vi planerar att bygga en brygga som ska vara två meter bred och fem meter lång.

- Dessutom anser jag att medel ur vattenregleringsfond ska gå till olika ändamål som rör vatten. Meningen med fonderna är att pengar ska kunna betalas ut när skador uppstår i samband med vattenregleringen. Jag anser inte att olika företeelser långt uppe på land är berättigade till medel, säger Folke Östlund, ordförande i kyrkorådet.

KATARINA CHAM

Mer läsning

Annons