Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ny krismyndighet ersätter tre gamla

Annons

Ajöss, Räddningsverket, Krisberedskapsmyndigheten och Styrelsen för psykologiskt försvar.

Välkommen, nya krismyndigheten.

Efter tsunamikatastrofen i december 2004 beslutade s-regeringen att utreda möjligheten att skapa en ny myndighet för bättre beredskap. Uppdraget gick till Skatteverkets generaldirektör Mats Sjöstrand.

På måndag lägger han fram sin utredning. Enligt vad Sveriges Televisions Aktuellt erfar föreslår han en sammanslagning av Räddningsverket, Krisberedskapsmyndigheten och Styrelsen för psykologiskt försvar.

Ett av målen med utredningen var att hitta rationaliseringsvinster. Och Mats Sjöstrand levererar: Över 300 av dagens 955 anställda blir övertaliga i hans förslag.

Den nya sammanslagna krismyndigheten ska ha huvudkontor med verksledning i Stockholm. Verksamhet kommer att bedrivas på flera platser i landet, till exempel Sollefteå, Sandö, Kristinehamn och Revinge, men inte överallt där Räddningsverket finns i dag. Framtiden för verksamheten i bland annat Skövde är oklar.

Räddningsverket har nu sitt huvudkontor i Karlstad. Där förläggs i stället den nya myndighetens avdelning för kriser och olyckor.

TT

Mer läsning

Annons