Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ny karta till paradiset ska locka besökare

Annons

I går presenterades den nya väg-och evenemangskartan för länsväg 301, sträckan Rättvik-Dalfors mot Hälsingegränsen.

Projektgruppen Route 301 med deltagare och intresserade ortsbor från Gärdsjö, Boda och Furudal har tillsammans genom många möten och mötesplatsen på nätet arbetat fram den nya vägkartan där hela 75 olika attraktioner ingår.

- Visst kan det fattas vissa som till exempel finns är här mest på sommaren, säger projektledare Kaisa Frank.

Projektet fortsätter med fler insatser för människor och landsbygden utmed länsväg 301. Själva kartan planerar gruppen att komplettera med en CD-skiva med information om sevärdheter och även musik. Börje Sommar, Oregruppens egen låt Route 301 är självskrivet ledmotiv.

När gruppen började arbeta för att samla in information om vägen blev alla förvånade över hur mycket spännande attraktioner det finns bakom varje kurva. Några exempel är frisör, hantverkare, tillfälle för mat och logi, butiker och arrangörer för turridning på Islandshästar. Hela kartan är inprickad med 75 evenemang och den har utformats av Jan Boljang från Boda. Han arbetar med hantverk, design och healing. Jan är den som samlat all information gruppens medlemmar samlat in och Jan har sedan prickat in allt material efter vägen mycket enkelt, pedagogiskt och klart så det är lätt att hitta.

- Tack vare alla eldsjälar har det här fungerat. De har arbetat mycket utan betalt. Vi fick 44 000 av EU-projektet Framtidsutsikt Siljan och 20 000 kronor av LRF-projektet Växthuset. Pengarna har vi använt till tryckningen av kartan, annonser och lite kringkostnader, berättar Kaisa.

Och många nya bekanta har lärt känna nya vänner. Även människor som inte har någon egen rörelse har engagerat sig. Ann-Britt Heed har Gulleråsens Vävstuga och hon välkomnar alla nya företagare och initiativ.

Helt nya Orebor Katarina och Bert-Göran Karlsson har just öppnat bed & breakfast i gamla Gästis i Dalfors. Lena Edling, Orebo sedan länge arbetar med Oreveckan och Magnus Eriksson representerar golfbanan i Furudals Bruk. Bertil Hansson ny i Silverberg planerar att starta ridning i skog och mark med nordsvenska hästar.

Den vackra Route 301, vägen till paradiset med byar och skog, vatten och blå berg, skiftande historia och kultur kommer att locka allt fler turister och besökare i sommar tror projektgruppen .

KATARINA CHAM

Mer läsning

Annons