Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ny infart till Lugnet

Annons

Ungefär 200 meter från Lugnetrondellen, vid den trafikfarliga korsningen där Skuggarvsvägen och Kyrkbacksvägen i dag korsar Lugnetleden, planerar kommunen för en ny infart.

För att komma tillrätta med trafikproblem vid korsningen vill man bygga en rondell. Både Kyrkbacksvägen och gång- och cykelvägen bredvid Hästbergs kyrkogård kommer då att få lite annorlunda sträckningar jämfört med i dag.

Minus med rondellförslaget är att besökare på kyrkogården i större utsträckning än tidigare kommer att kunna se vägen och störas av buller. Plus är att det blir mycket enklare och säkrare att med bil ta sig upp på Lugnetleden både från Skuggarvsvägen och Kyrkbacksvägen.

Lugnetområdet ska kunna nås från två håll. Vid rondellen anläggs en ny huvudgata in till Lugnet som ska sammanstråla med den gamla Lugnetvägen. I mitten anläggs ett aktivitetstorg som ska knyta samman områdets olika arenor.

Förslaget innebär att minigolfbanan kommer att få flytta lite på sig och att campingen får en ny entré och reception.

Varför behöver Lugnet bli tillgängligare?

- Det här är möjligt genom EU-projektet Infrastruktur Lugnet. Lugnet har enormt många besökare per år, två miljoner, och 177 evenemang vilket gör att det då och då är brist på parkeringsplatser och tillfartsvägar. Sedan är det i dag svårt att hitta på Lugnet, säger kommunalråd Jonny Gahnshag (s).

- Det behövs bättre logistik, människor ska känna sig välkomna på Lugnet och det ska bli enklare att ta sig till och från Lugnet vid större evenemang, men också till vardags. Sedan handlar det om att vi vill fortsätta utveckla Lugnet nu när vi har fått en ny idrotts- och evenemangshall.

Vad menas egentligen med aktivitetstorg?

- I dag finns bara entrén framför idrottshallen som en allmän yta, så det ska bli en samlingsplats för Lugnet. Det ska var en flexibel yta som kan användas olika utifrån årstider och evenemang och fungera som avlämningsplats för bussar. Lugnet behöver en tydlig samlingspunkt. Det är svårt att orientera sig i området i dag.

I går sade kommunstyrelsens utvecklingsutskott ja till detaljplansförslaget och under hösten kommer kommunfullmäktige att fatta slutgiltigt beslut i frågan.

Om allt går planenligt ska infarten stå klar under 2006. Hela Infrastruktur Lugnet-projektet, vilket inkluderar bland annat bergbanan, den nya infarten, ny väg, gång- och cykelbanor, beräknas kosta 29 miljoner, varav 11,5 miljoner är bidrag från EU och Region Dalarna.

ANN-SOFIE MASTH

Mer läsning

Annons