Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ny HVDC-julklapp till ABB Ludvika

Annons

Förra julen så kom NorNed-projektet, en sjökabellänk för högspänd likström (HVDC) som länkar ihop kraftnäten i Norge och Nederländerna. Detta kontrakt var mycket stort, värt 270 miljoner dollar och gällde den längsta HVDC-kabeln under vatten i världen.

Det nya projektet har dock inte i sig något nytt världsrekord utan är ett av alla de projekt som behövs för att ingenjörerna och fabrikerna ska fortsätta att gå för fullt.

ABB kör i gång direkt. Kunden Sharyland Utilities räknar med att ha kraftsystemet i kommersiell drift på mindre än 20 månader. HVDC-stationen byggs i Norbeto Salinas, nära staden Mission i Texas.

Transmissionslänken kommer att koppla ihop kraftnätet i Texas med CFE:s mexikanska nät, vilket möjliggör både delad reservkraft samt framtida elhandel.

- ABB:s spjutspetsteknik, HVDC, kommer att öka tillförlitligheten i näten. Sammanlänkningar av kraftnät mellan länder ökar värdet för kraftbolagen och konsumenterna samt sänker kostnaderna, säger Peter Smits, chef för division ABB Power Technologies.

Ordern omfattar bland annat transformatorer, högspänningsapparater, kondensatorer, tyristorventiler och kontrollutrustning från ABB i Ludvika.

Stationen är av så kallad "back-to-back"-typ på 150 megawatts effekt. Den kommer också att ha förmåga till "black start", som höjer tillförlitligheten då normal drift tvingats stoppas.

Som en icke-kommersiell anläggning kommer länken att vara tillgänglig för kraftöverföring för alla energileverantörer i denna del av Texas nät.

ABB tillkännager inget ordervärde. Men 2002 vann ABB ett projekt i liknande storlek i USA, Rapid City, som värderades till 350 miljoner kronor.

BO JOFFER

Mer läsning

Annons