Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ny heminredningsbutik i stan

Annons

Gemensamt har de satsat 100 000 kronor i aktiebolaget. Rusten av lokalerna försöker de delvis att klara av genom eget arbete.

- Ja, vi föredrar att sköta målandet själva, säger de. Däremot tar de hjälp av firmor och manliga bekanta för exempelvis golvjobben och arbetet med det elektriska.

En stor kostnad är givetvis varuinköpen. Anna Lindblad och Magdalena Johansson tänker bland annat sälja handdukar, laken, täcken, kuddar, gardiner och - framför allt - olika slags presentartiklar och prydnadssaker.

- När man köper in varor är kredittiden normalt 30 dagar. Men tack vare att vi har en del kontakter i branschen har vi lyckats förhandla till oss 60 dagar, säger Anna Lindblad.

Kontakter i branschen? Båda har arbetat i Hemtexkedjan. Lindblad var med när Hemtex hade verksamhet i Ludvika. Hemtex slog igen Ludvikabutiken i början av 2001.

- Jag fick arbete vid Hemtex i Borlänge och kunde konstatera att Ludvikabor kom till butiken och handlade, berättar Lindblad.

Hon har slutat vid Hemtex medan Magdalena Johansson fortfarande har kvar sin tjänst. Tanken slog dem att det borde vara möjligt att driva en liknande butik i Ludvika.

- Det måste finnas alla sorters affärer i Ludvika så folk kan handla här, anser Anna Lindblad.

För att verksamheten ska gå runt krävs det en årsomsättning på tre miljoner kronor, vilket är mindre än Hemtex hade på sin tid. Å andra sidan, konstaterar de nya företagarna, hade Hemtex större lokaler och dessutom ett ännu mer centralt läge.

Kvinnorna vet att Ludvikaborna inte har något emot att nya affärer fyller tomma lokaler så det blir lite liv i skyltfönstren. Men, frågar de sig, hur stort är intresset bland myndigheterna för nya etableringar?

- Vi har pratat med arbetsförmedlingen och vi får inget starta eget-bidrag. Det blev blankt nej. För att få ett sådant bidrag måste man tydligen vara långtidsarbetslös.

De har även haft kontakter med andra myndigheter, exempelvis den kommunala näringslivsenheten, men inte heller därifrån har det erbjudits någon form av konkret stöttning.

- Men Jan Björnehaag (näringslivschefen) har varit väldigt trevlig när vi pratat med honom, framhåller Anna Lindblad.

Hon menar dock att det kan finnas skäl att ifrågasätta den kommunala näringslivspolitiken.

- För att Lidl ska komma hit är man beredda att riva lokaler och bygga en rondell, säger hon och låter förstå att myndigheter som är ansvariga för näringslivsarbetet även bör ägna tankar, tid och kraft åt lokala företag och företagare som vill utvecklas.

Lindblad, Danielsson och kanske någon anställd kommer att husera i de lokaler där biljardkaféet fanns i flera år fram till stängningen i maj 2002. Tidigare har en musikaffär funnits här och ännu tidigare, på 80-talet, hade en av stans dåvarande lokaltidningar, Bergslagsposten, kontor och redaktion här.

- Lokalerna är på 218 kvadratmeter och månadshyran 7 200 kronor. Vi hyr av Affärsfastigheter i Dalarna AB.

Anna Lindblad och Magdalena Danielsson anser att hyran ligger på en rimlig nivå och är nöjda med uppgörelsen. De tittade även på lokaler ägda av kommunens bostadsbolag Ludvikahem men backade snabbt ur på grund av kostnaderna.

- Vi tittade på Elbyråns lokaler. Där skulle hyran ha blivit dubbelt så hög för lokaler som är mindre än de här.

TORBJÖRN GRANLING

Mer läsning

Annons