Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ny generation föryngrar

Annons

Bilden av Rättvik som en kommun med bara äldre pensionärer stämmer inte längre. Efterfrågan på barnomsorg är stor och förskolan Nallegården är bara en av de fyra nya förskoleavdelningar som öppnats sedan år 2002.

Det är många barnfamiljer som vill flytta till Rättvik, och efterfrågan på barnomsorg har ökat, även bland dem som redan bor i kommunen.

Lars Kratz, chef för barn- och utbildningsförvaltningen, berättar att flera åtgärder nu görs:

- Vi anställer en dagbarnvårdare i centrala Rättvik och anställer ytterligare en person vid Solgården i Vikarbyn. Dessutom försöker vi tidigarelägga starten av förskolan Budänge i Boda till våren istället för till hösten, säger Lars Kratz.

Han menar att de förskolor som hittills öppnat inte räcker för att möta den ökade efterfrågan på barnomsorg.

- Nej, inte de vi redan öppnat. Vi skulle behöva öppna en till i centrala Rättvik redan till årsskiftet 2006/2007, säger han.

Enligt Kratz var 286 barn inskrivna i barnomsorgen år 2001 och nu är siffran uppe i 375 barn. I dag står det 13 barn i kö.

- Men hjälp av dagbarnvårdare och den nya avdelningen på Solgården i Boda bör alla kunna få sin plats inom barnomsorgen inom tre till fyra månader, säger han.

Han tror att den ökade efterfrågan på barnomsorg, bland de familjer som redan bor här, nu nått taket, men han hoppas att det flyttar in flera barnfamiljer. Om det inte sker några drastiska förändringar av hur många barn som föds i Rättvik, tror Lars Kratz att efterfrågan på barnomsorg ska klaras av med dessa åtgärder.

GÖRAN PERSSON

Mer läsning

Annons