Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ny gammal postenparkering

Annons

Det finns mycket som är gammalt i Falun. Gruvan, gamla mormor, blir bara äldre ju längre ner de gräver i Tiskens slamlager.

Här finns gamla Östra, gamla systembolaget, gamla BB och gamla brandstationen, där fasaden rasar. Namnen klibbar sig fast och berättar om verksamheter som varit.

Som Falubo över 40 hävdar jag att Gamla postenparkeringen ligger mellan Hammars och Trotzgatan. Nu skriver Friskis och Svettis i sin broschyr att deras nya lokaler ligger mitt emot gamla posten, vid Nybrogatan.

- Mmm, den nygamla postenparkeringen, det är förvirrande. Vi bör nog väcka diskussionen, vi får väl avvakta och se om det blir något nytt i nya gamla posten, säger Jan-Olof Montelius som är ordförande i kommunens namnkommitté.

Han gillar att döpa, det är de kommunala beslut som har längst varaktighet.

- Namn i Falun är ofta medeltida, med 600-700 år på nacken, säger Jan-Olof. Det är inte många fullmäktigebeslut som håller så länge.

Det kom aldrig någon tydlig ny verksamhet i husen kring Gamla postenparkeringen. Att Teliatekniker tog över postens lokaler gjorde inget intryck på parkerare.

Därför är det lite märkligt att tonåringar började tala om Teliaparken för några år sedan. Parken med den nakna damen i fontänen ligger på andra sidan gamla gamla posten och heter Kronbergs minne, bland oss äldre.

Jag gick på gymnasium i det som alla elever då kallade gamla läroverket. Läroverksparken finns ju kvar, men i mitt medvetande börjar faktiskt den gula byggnaden byta namn till Kristineskolan. Det låter snyggt, i samklang med kyrkan, gatan och församlingsgården.

Men det går över min horisont hur direktörerna på Grand och Bergmästaren kan tro att någon ska använda gräsliga benämningar som First Hotel och Winn. Visst är de varumärkesstyrda, men inser de inte värdet av ett vant och känt namn?

De första namnen blir ofta kvar. Folk snackar fortfarande om B&W, Domus, Epa och Tempo, alla saligen avsomnade.

Akademibokhandeln står det på sju skyltar, men många av oss säger Blids.

Namnen berättar en historia och den behöver inte vara medeltida. När jag säger Epa minns jag takparkeringen som vi nådde från Åsgatan på 60-talet. Dit hängde brorsan och jag gärna med när mamma handlade, för att åka upp och ner, upp och ner i stans första rulltrappa.

- Det som en gång har hamnat i folkmun är svårt att få bort. Tallenleden fick heta så, för så säger folk, säger Jan-Olof Montelius.

Politikerna i namnkommittén är lyhörda för folkviljan och får böja sig för den.

- Vi döpte rondellen vid infarten från Rättvik till Jungfrubergsrondellen, efter berget. Men både i folkmun och annonser heter den Jungfrurondellen, konstaterar Montelius.

RAGNA FAHLANDER

Mer läsning

Annons