Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ny fritidsgård invigd

Annons

Såväl syskonen Slussen och Fritidsklubben som mamma Miranda - kulturskolan, välkomnar Kåken med öppna armar. Nu är det inte bara 10-12-åringar och 13-16-åringar som har egna mötesplatser, utan också killar och tjejer som fyllt eller under året fyller 16. Gymnasieungdomar, med andra ord. Idén till ett ungdomens hus i Mora dök upp för drygt ett år sedan, när ungdomskonsulent Åke Nyström, tio vuxna samt tjugo handplockade ungdomar suttit i två dygn och diskuterat hur kommunen skulle få unga att trivas bättre i Mora.

- Det känns jättebra att ha invigning, fast overkligt. Man tror inte att det är sant, säger Karin Knihs, ordförande i Ungdomsföreningen Kåken, UFK.

Möblerna och färgerna i rummen har medlemmarna i föreningen valt ut efter eget tycke, och resultatet är färgstarkt. Det syns att kreativiteten fått flöda. Som i replokalen, vars väggar är klädda med täcken och brokiga mattor, främst för isoleringens skull men också för estetikens.

- Man känner sig nästan lite bortskämd när man får ett helt hus bara för ungdomar och vet inte hur mycket man får ta för sig, säger Åsa Martén, sekreterare.

Från början var det tänkt att Kåken skulle öppna redan till sportlovet, men UFK, som styr och ställer i huset, tyckte att bygget var på tok för halvfärdigt. Men trots att det fortfarande finns det en hel övervåning att göra i ordning efter önskemål, drar nu Moras nyaste ungdomsgård i gång på riktigt. Inofficiellt har har det redan varit verksamhet där. Framöver vankas det med all säkerhet konserter av de band som under våren huserat i Kåkens replokaler, men mer varken vågar eller vill Åke Nyström lova.

- Vitsen är att allt ska vara på ungdomarnas villkor. Vad vi ska göra får lov att växa fram. Finns det till exempel intresse för en dramagrupp, så startar vi en.

Och det är som sagt ungdomarna själva som bestämmer vad Kåken ska användas till. Att spela biljard, dart eller sällskapsspel, fika och titta på tv eller lyssna på musik är alltid gångbart, men det är också fritt fram att spåna fram andra aktiviteter eller evenemang.

- Vi har planer på teaterrum, målaratelje, tv-rum och mysrum. Det här är en otrolig chans för alla de som inte har sportintresse, säger Malin Myrberg, ledamot i UFK.

- Det är roligt att detta har tillkommit på ungdomarnas initiativ via schysst demokratisk ordning, tycker Åke Nyström.

JENNIELIE KJÖRNSBERG

Mer läsning

Annons