Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ny frist för tågklarerarna

Annons

Det var för drygt ett år sedan som tidningen kunde avslöja Banverkets långt framskridna planer på att avbemanna Ludvika station. I det läget var budet att samtliga de sju tågklarerarna skulle få gå från sina jobb vid årsskiftet 2002-03.

Efter detta har tiden för nedläggning flyttats fram flera gånger. Tills nu har inriktningen varit att den lokala tågklareringen skulle försvinna i samband med tidtabellsskiftet i början av juni månad. Så blir det emellertid inte.

Samtidigt fortsätter arbetsgivaren att utreda möjligheterna till nya arbetstillfällen till de som drabbas. Hittills har två av de sju fått nya järnvägsjobb i Västerås respektive Kil.

- Det är jättetråkigt att det blir så här. Det är inte kul alls, säger chefen för tågklareringen i Dalarna, Lena Rollman-Kårén på Banverket Trafik i Borlänge.

- I processen kring att stationen avvecklas försöker vi hitta ersättningsjobb via ett projekt som kallas Skrädderiet. En "skräddare" formligen dammsuger Banverkets organisation för att hitta andra arbetstillfällen. Det innebär ett stöd även för mig som arbetsgivare.

Tommy Samuelsson, vid Banverket Produktion, konstaterar att det praktiska arbetet med tekniken fortskrider nere på stationsområdet.

- Vi har förberett utomhus och kablagen grävdes ner innan det blev tjälat i höstas. Nu jobbar personalen vidare inne i de befintliga ställverkslokalerna och vi räknar med att den reviderade tidsplanen ska kunna hållas.

FREDDY NYLUND

Mer läsning

Annons