Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ny friskola i Evertsberg

Annons

De senaste veckorna har varit hektiska både på Skolverket i Stockholm och i Evertsberg.

De sista detaljerna i ansökan om friskola i Evertsberg har nötts och blötts. Och på fredagen kom beslutet som kommunen så länge fruktat och Evertsbergsborna hoppats på: Skolverket sa ja till friskola för både grundskoleklasser och förskola i Evertsberg.

- Vi har kämpat med detta ända sedan vi fick besked om att skolan i Evertsberg skulle läggas ned, säger Evertsbergs-Dysbergs byaråds ordförande Jonny Larsson.

- Det var som att vinna en miljon när de ringde från Skolverket i morse. Det är jätteroligt.

En av föräldrarna som vill ha skolan i byn tillbaka är Anita Persson. Hon säger:

- Det är jättebra att vi får friskola. Nu gäller det att samla ihop alla föräldrar och att alla är med på det, många har väl gett upp tanken på att vi skulle få ett ja när Västäng fick nej tidigare.

- Det är jobbigt för barnen som går i skolan i Älvdalen. Själva undervisningen är det inget fel på, men de måste gå upp så tidigt på morgnarna och de äldre barnen har ofta fått stå i mer än en timme och vänta på bussen hem. Och det utlovade mellanmålet blev det heller inget av med.

Glädje och lättnad i Evertsberg alltså. Men om nu skolan ska startas till hösten så återstår naturligtvis mycket jobb för byborna.

- Vi ska kalla till ett stormöte på en gång nu, så att vi får informera alla, säger byarådets ordförande Jonny Larsson.

- Sen måste vi skaffa två lärare, en rektor och förskolelärare och se till att allt blir klart till skolstarten.

Jonny är glad för allt stöd han haft i byn och även från Drevdagen, där Älvdalens första friskola ligger.

- När mina barn gick här i byn gick de till skolan med ett leende och kom hem lika glada. Nu är de trötta och griniga och klagar på att de inte har någon att leka med när de går på byn.

BJÖRN REHNSTRÖM

Mer läsning

Annons