Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ny framstöt till ministern

Annons

För ett par veckor sedan träffade han näringsministern vid ett möte för politiker och företagare som hölls i Gävle. Vd:n för Leksandsbröd lämnade då över en skrivelse och diskuterade frågan direkt med ministern.

Enligt Rune Joon, ordförande i Leksands företagarförening, är utköpsreglerna ett problem för många små och medelstora bolag. När ett företag har två ägare eller fler och någon vill dra sig ur så vill ju han eller hon ha betalt för sin andel.

Som det är nu måste den kvarvarande ägaren ta ut extra mycket lön ur bolaget för att kunna betala den som vill köpas ut. Med marginalskatter krävs det en lönehöjning på två miljoner för att ägaren (i regel vd:n) ska kunna betala exempelvis en miljon kronor. Oftast är det ju betydligt högre belopp det handlar om.

Om det finns pengar i bolaget så leder det till att det töms på "onödigt" mycket pengar. Om bolaget inte är så lönsamt kan det vara så att huvudägaren inte klarar att lösa ut delägaren utan tvingas sälja till utomstående.

Reglerna är annorlunda för börsbolag. Där kan aktiebolaget betala delägaren ur företagets kassa. Huvudägaren slipper blanda in sin personliga ekonomi.

För Leksandsbröd har frågan varit aktuell genom åren. 1992 ombildades bolaget så att några delägare kunde lösas ut.

- Det är som på många ställen. Ett bolag startas och flera generationer senare är det många släktingar och kusiner. Det är som med omarronderingar i skogen. Till slut blir det bara remsor kvar, säger Rune Joon.

Han skulle vilja ha ett system där små- och medelstora företag kan lösa ut minoritetsägare direkt ur bolaget. Det skulle bara vara upp till en viss del av företagets totala värde, exempelvis 20 procent.

Han fick svar av Thomas Östros vid mötet. Östros tyckte att en svårighet med denna föränd-ring är att det är svårt att värdera icke börsnoterade företag.

Rune Joon hävdar att det är ett problem som går att lösa, exempelvis genom att revisorer värderar bolagen.

KENNETH WESTERLUND

Mer läsning

Annons