Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ny forskning kan rädda dödsdömd

Annons

Den dödsdömda Cathy Henderson, som skulle avrättas på onsdagen, får i stället en ny rättegång efter beslut av en domstol i Texas.

Domstolen avstyrde avrättningen när en rättsmedicinsk utredare konstaterade att dödsfallet hon dömts för kan ha varit en olycka. Henderson fälldes mot sitt nekande för att ha mördat ett tremånaders barn 1994, när hon satt barnvakt åt spädbarnet och två andra småttingar.

I rättegången hävdade kvinnan att hon tappat spädbarnet av olyckshändelse, ett påstående som åklagaren lyckades avfärda med hjälp av rättsutredarens vittnesmål. Han hävdade att barnet omöjligen kunde ha fått sina skallskador vid ett fall i golvet.

Mot Cathy Henderson talade också att hon flytt från Texas och begravt det döda barnet i en annan delstat.

Nu har utredaren ändrat sitt vittnesmål efter att ha tagit del av ny medicinsk kunskap om skallskador. Han medger att han inte med säkerhet kan slå fast huruvida skadorna uppstått genom en avsiktlig handling eller av en olyckshändelse.

Domstolen har därför beordrat den nya rättegången som ska granska de senaste bevisen.

Sedan högsta domstolen åter godkände dödsstraffet 1976 har myndigheterna i USA låtit döda elva kvinnor. I dag väntar 51 kvinnor på sin avrättning, hälften av dem för mord på make eller barn.

TT

Mer läsning

Annons