Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ny föräldragrupp bildas

Annons

Det här var första steget till en ny föräldragrupp för att motverka kriminalitet och droger bland ungdomar i Leksand och Insjön.

Det accelererande våldet och föräldrars svårigheter att bemöta sina barns inträde i vuxenvärlden är en del av bakgrunden till initiativet.

Lisa Axelsson och Marie Lindgren står bakom förslaget om den nya föreningen.

- Vi eftersträvar kravlösa sammankomster för föräldrar, säger Lisa.

- Det handlar om att bara prata, stötta och bolla erfarenheter med andra föräldrar med tonårsbarn. Det är jätteviktigt att få känna att man inte står ensam och utlämnad. Som förälder kan man många gånger känna sig vilsen, och då behöver vi varandra, menar hon.

Närvarande på mötet var representanter ur föreningen FRIS, Föräldrars Rätt I Samhället. Deras engagemang mot våld och droger i Borlänge gav inspiration.

FRIS verksamhet går inte bara ut på att motverka brottslighet. De tog också upp problematiken med könsroller, den snäva bilden av kvinnan och annan etik och moral som berör barn och ungdomar.

Deltog gjorde också en representant från ABF, som bland annat erbjöd lokaler och administration för en kommande förening. Nattvandrarna i Rättvik, Studiefrämjandet och Ungdomsmottagningen fanns också på plats.

Diskussionerna handlade mycket om att närma sig ungdomarna, men att samtidigt som förälder våga sätta gränser och samverka med andra föräldrar.

- Alla var positiva efter mötet, säger Lisa Axelsson.

- Det känns bra, och förhoppningsvis ansluter sig fler föräldrar till gruppen som kan komma igång på allvar till hösten.

På mötet konstaterades vikten av att bry sig.

- Vi älskar våra barn och de är ju vår framtid, poängterade någon.

- Det behövs en föräldrasammanslutning där föräldrar kan vara "beiga" tillsammans!

JENS NORBERG

Mer läsning

Annons