Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ny folkrörelse på väg i Smedjebacken

Annons

När NBV startade sin kurs Våga smida i höstas hade man positiva förhoppningar om att få ihop en intresserad grupp om cirka tiotalet blivande smeder.

Det kom 24.

Halva den styrkan har börjat en fortbildningskurs för någon veckan sedan och i morgon, söndag, drar ännu en ny kurs i gång.

- Under loppet av april och maj kommer vi att utbilda 50 nya smeder, de flesta hemmahörande i Västerbergslagen och med stort antal från Smedjebacken där vi, som vanligt, har verksamheten förlagd till valsverketlokalen, berättar Ann-Kristin Treard, idégivare och eldsjäl i sammanhanget.

Till Smedjebacken kommer nu blivande smeder från bland annat Gravendal, Sala, Leksand, Falun, Borlänge, Ludvika, Hällefors, Skinnskatteberg, Fagersta, Norberg, Avesta.

Inte alla dessa har fått plats i den kurs vid 26 städ som inleds på söndag, utan står i kö till den kurs som startar omedelbart efter det att den här kursen avslutats 8 maj.

- Vi har ett problem eftersom vi inte har tillgång till alla ässjor och städ längre än tills Kopparbo börjar sin säsong. Det är därifrån vi lånat grejer. Det har gjort att vi måste dra ner numerären något i slutet av våren, men vi har redan börjat titta på möjligheterna att köra en kurs i höst, eftersom inte alla intresserade kan beredas plats den här gången, säger Ann-Kristin Treard.

Än så länge är alltså Smedjebacken centrum för verksamheten, men ryktet om den lyckade satsningen har fått fötter och det talas så smått om små "underavdelningar" av Våga smida även på andra håll.

- Man kan tänka sig att kursdeltagarna från de olika orterna själva hjälper till att föra traditionen vidare lokalt.

Det är bara en av Ann-Kristins många tankar kring det svällande projektet.

- Det här blev långt större än vad vi vågade hoppas på när vi drog i gång och vi vet inte riktigt var vi hamnar, men helt klart är att smeden vid infarten till Smedjebacken har fått ett dubbelt budskap. Smedjebacken är på väg att bli centrum för den gamla hanteringen, menar hon.

Man kan fråga sig varför intresset för smide till synes plötsligt har tagit en sådan fart, men hon är inne på den tankegången att det har att göra med ett växande intresse för vår egen historia.

Det betyder alltså att det är mest så kallat vuxet folk som har fått upp intresset för smidet?

- Nej, det är inte riktigt så entydigt, när man tittar på vilka kategorier som har anslutit sig till verksamheten.

- Vi har ett åldersspann från 20 till 75 år och ungefär hälften är kvinnor. Det finns heller ingen självklar koppling mellan intresset för smide och civilt yrke. Även här är det stor spridning. Laboratorietekniker, lärare, läkare, frissa, krögare är några av de yrkeskategorier som finns i deltagarförteckningen.

- På en direkt fråga om hur den typiske hobbysmeden ser ut skulle jag svara - hur som helst, skrattar hon.

I kursverksamhetens spår har också ett antal privata smedjor börjat växa upp, förutom att de befintliga smedjorna genomgår upprustning för att tas i bruk av de nyblivna smederna.

- Vem vet, säger en Ann-Kristin Treard som emellanåt börjar känna av någonting som kan liknas vid en smula fartblindhet, kanske vi får starta ett Våga timra din egen smedja för att tillgodogöra det behovet.

Uppenbart att hon med sin orubbliga entusiasm är på väg att skapa något av en folkrörelse. Möjligen kommer vägfarande mellan Ludvika och Västerås i fortsättningen att slänga ett öga på Snidar-Niklas träsmed och konstatera:

- Smedjebacken, ja det var ju där dom utbildade så många smeder ...

BERTIL DANIELSSON

Mer läsning

Annons