Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Ny" festsal kostar 4,1 miljoner

Annons

Inom de närmaste dagarna smygstartar ombyggnaden av festsalen i Folkets hus.

- Men det är först i vecka 34 (18-22 augusti) arbetena kommer i gång på allvar, säger Stefan Andersson, tillförordnad fastighetschef vid kommunen.

Vid ett möte som Andersson hade med inblandade firmor i tisdags kom man fram till att "nya" festsalen kan stå klar för invigning i skiftet november-december.

Från början planerades det att kulturministern Marita Ulvskog (s) och landshövdingen Inger Dahlberg skulle inviga festsalen i mitten av oktober. Detta i samband med att Ludvika Musikkår har en stor jubileumskonsert i Folkets hus.

Denna ceremoni skulle följas av en ännu en invigning någon vecka in i november. Bland annat skulle en på det nationella planet mycket känd orkester medverka i syfte att förstärka feststämningen.

Nu måste dessa invigningsfestligheter flyttas på framtiden. Orsaken till att ombyggnaden försenats är att det i juni framkom att de tre miljoner kronor som reserverats i kommunbudgeten inte skulle räcka. Anbuden från byggfirmorna visade att kostnaden skulle bli drygt en miljon kronor högre.

Därför beslöt tekniska nämnden att senarelägga bygget. Då ingrep kommunstyrelsens arbetsutskott med kommunalrådet Roger Stål (s) i spetsen. Arbetsutskottet utlovade extra pengar och därmed kunde tekniskas tjänstemän fortsätta diskussionerna med anbudsgivarna.

- En anledning till att det blir dyrare än beräknat är att vi ska byta ut en läckande takränna mellan Folkets hus och den nya biodelen. Dessutom vidtas extra åtgärder i syfte att förbättra brandsäkerheten, omtalar Stefan Andersson.

Festsalen, som egentligen sett likadan ut sedan Folkets hus invigdes 1958, kommer att renoveras från golv till tak.

- Vi byter alla ytskikt, det blir ny ventilationsutrustning och scenen flyttas till långväggen framför köksdelen. Vi kommer att få en fräsch och fin lokal, konstaterar Stefan Andersson.

Byggdelen är den största delen i projektet och för dessa jobb ansvarar Smedjebacksfirman Bröderna Svensson Byggnads AB. Kostnaden för byggdelen är 1 820 000 kronor. Den sammanlagda kostnaden blir 4 100 000 kronor.

Ludvikafirman Wikers Plåt gör ventilationsjobben, AEB Rör från Ludvika gör rörjobben medan Carlgrens Elektriska från Falun ansvarar för elarbetena.

TORBJÖRN GRANLING

Mer läsning

Annons