Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ny EU-attack på reavinstregler

Annons

EU hotar att dra Sverige inför rätta en andra gång för att det i praktiken inte är samma skatteregler som gäller för den som köper bostad i Sverige som i ett annat EU-land.

I slutändan riskerar Sverige böter.

Vid årsskiftet infördes nya regler för uppskov med reavinsten för den som säljer sin bostad och köper en ny. Förändringen innebär att även den som köper en ny permanentbostad i ett annat EU- eller EES-land får uppskov. Tidigare hade den möjligheten bara gällt bostadsaffärer i Sverige, vilket EU-kommissionen drog Sverige inför EU:s domstol för.

Men EU-kommissionen är fortfarande inte nöjd.

De nya reglerna har i praktiken inte förändrat något, eftersom de endast gäller om man köper en bostadsrätt, och sådana finns nästan bara i Sverige.

I andra EU-länder är det vanligare med andra juridiska former, till exempel andelslägenheter, och de omfattas inte av den nya lagtexten.

Det här var något som även Lagrådet hade synpunkter på när den nya lagen infördes.

Om inte Sverige anpassar sig till ett system som inte diskriminerar andra europeiska bostadsmarknader drar EU-kommissionen Sverige inför rätta en andra gång under hot om böter.

EU-kommissionen kräver också att Sverige ska sluta att använda sig av diskriminerande inkomstskatteregler. Kommissionen anser att alla som får hela eller största delen av sin inkomst från Sverige ska ha rätt att göra avdrag för bostadsräntor, oavsett om man är permanent bosatt i Sverige eller inte. I dag gäller avdragsrätten enbart om man är bosatt i Sverige.

Om inte reglerna ändras inom två månader kan även detta ärende sluta i EU:s domstol.

I ett tredje skatteärende på tisdagen reagerar EU-kommissionen mot att Sverige tar ut moms på posttjänster. Enligt kommissionen borde de vara undantagna från moms.

TT

Mer läsning

Annons