Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ny etapp klar i Ugandas fredsprocess

Annons

Ugandas regering och gerillan Herrens motståndsarmé (LRA) har undertecknat de tredje avtalet av fem som ska sätta punkt för en nära 20 år lång konflikt, uppgav båda sidor på lördagen.

Avtalet om straff och försoning skrevs efter långa och snåriga förhandlingar under i staden Juba i det halvautonoma södra Sudan, där LRA har sina baser. Uppgörelsen som inte är känd i detalj innehåller bland annat rättsskipning med inslag av traditionella sedvänjor, vilka människorättsgrupper kritiserat som otillräckliga för de grova krigsbrott som den brutala gerillan begått.

LRA-ledaren Joseph Kony och tre andra toppfigurer har anmälts till Internationella brottmålsdomstolen (ICC) av Ugandas regering, som under fredsprocessens gång ändrat sig och förgäves försökt få ICC att lägga ned målet. Kony och de andra ledarna vägrar att lämna sina gömställen i djungeln om inte ICC drar tillbaka åtalen.

Regeringssidan bekräftade att ett avtal nåtts efter mycket tuffa förhandlingar.

Fredsprocessen efter kriget, som kostat tiotusentals människor livet och drivit ett par miljoner på flykt sedan 1988, inleddes med ett avtal om eldupphör i augusti i fjol. Det följdes förra månaden av ett andra avtal efter flera månaders dödläge sedan LRA gång efter annan lämnat förhandlingarna.

LRA var under kriget ökänt för sina brutala metoder med dödsmisshandel av civilpersoner, stympning och bortförande av barn.

TT

Mer läsning

Annons