Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ny driving range står klar i Linghed

Annons

Sedan drygt två veckor står en ny driving range klar i Linghed. Det har varit möjligt tack vare EU-pengar. På sikt är drömmen att kunna iordningsställa en 9-håls golfbana.

År 2002 beviljades man landsbygdsstöd med 100 000 kronor i form av EU-pengar, för att bland annat kunna testa intresset för golf genom byggandet av en driving range. Pengarna ska också bekosta en förstudie för en golfbana. Kostnaden för själva anläggningen har uppgått till cirka 60 000 kronor.

Nu kan gammal som ung träna i den svåra konsten att träffa och slå ut golfbollar.

- Vi öppnade för drygt två veckor sedan, nu gör vi en förstudie för att se om det är realistiskt att anlägga en golfbana här ute, berättar Berndt Staffas som är projektledare.

En fråga som de naturligtvis ställer sig är hur många medlemmar det behövs för att driva en golfbana i bygden.

-En anledning till varför jag tror på detta är att det finns en kultur med boll och klubba här ute, säger Staffas som inte tror det är orealistiskt att kunna få 300-400 medlemmar om det finns en golfbana.

Markägarna i området har tillfrågats och av dem är 15 positiva, tre negativa och av fem har man hittills inte fått något svar. Kostnaden för att anlägga en 9-hålsbana tror Staffas skulle uppgå till cirka tre-fem miljoner kronor.

Kjell Hansson pekar på vikten av öppna landskap:

- Eventuellt är det markägare som kommer att kliva av sina jordbruk, hur ska man då upprätthålla öppna landskap, frågan han sig och ger också svaret med drömmen om en golfbana.

EU-projektet drivs inom intresseföreningen "framtid i Lingheden". Genom satsningen har också fem ungdomar fått chansen att få lite extra klirr i plånboken, genom att de delat på arbetet som finns på anläggningen.

Nu är det öppet på kvällar och helger. Dessutom finns möjligheten att gå dit och träna själv på vardagar efter att bollkorgen låses upp vid åttatiden på morgonen, de som spelar får då själva betala i en kassa på plats.

Intresset har varit stort för den nyöppnade anläggningen och projektet har fått ett positivt bemötande.

"Det här är den bästa ungdomsgård man kunnat få", har de sagt berättar Staffas.

Hela projektet pågår fram till den sista september i år och då måste också förstudien till en tänkt golfbana vara klar. Nästa år ska anläggningen drivas i egen regi.

GÖRAN PERSSON

Mer läsning

Annons