Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ny djupdykning i gruvhistorien klar

Annons

Om det fanns tidsmaskiner vore det inte svårt att bilda sig en uppfattning om historien. Mycket har människan uppfunnit. Men i det fallet lär fiffigheten stupa.

Därför har också de vetgiriga herrarna i gruvcirkeln fått lov att göra som de brukar, slå sina kloka huvuden ihop och söka kunskapen mer eller mindre handgripligt.

Cirkelledaren Tore Eriksson och deltagarna Bror Byström, Ronnie Johansson, Ivar Lerström, Bengt Lindh, Hans Pettersson, Roland Persson och Bengt Nordstedt har visserligen inte dykt ner i gruvschackten. Men väl i flera arkiv, som arbetarrörelsearkivet i Grängesberg och Länsarkivet i Håksberg.

Eftersom samtliga har någon form av anknytning till gruvorna har de även kunnat söka i sin egen personliga minnesbank.

Något historiskt verk som vänder på varje sten har inte gruvcirkeln åstadkommit. Men det har å andra sidan heller inte varit syftet.

Däremot har de nyfikna herrarna serverat eftervärlden en bra pusselbit att användas den dag någon annan får för sig att författa ett historiskt storverk.

I det här fallet har cirkeldeltag-

arna sedan förra året riktat in sig på gruvarbetet och den fackliga verksamheten vid tre av gruvorna i den nordvästra delen av gamla Norrbärke kommun; Gubbo, Nyberget och Stollberg.

Resultatet blev text och bilder samlat i ett kompendium som ger en god inblick i gruvfältens ålder samt hur mineralrika och stora fyndigheterna var.

Vidare har cirkeldeltagarna lyckats nosa reda på när de lokala fackföreningarna bildades och vilka som var de fackliga pionjärerna.

Vid Gubbo gruvor bildades "Gubbo gruvarbetares förening" den 1 juni 1903 och hade 34 medlemmar. Den förste ord-

föranden hette A.G. Hagberg och den förste sekreteraren blev G.E. Dahlberg.

Den lokala föreningen vid Nybergets Gruvor bildades 14 år senare med Axel Teodor Adolfsson som ordförande och Karl W. Högberg som sekretetare. Den 7 oktober 1917 anslöts 21 medlemmar till Svenska Gruvindustriarbetareförbundet.

Och fem år senare var det dags att bilda fackförening vid Stollbergs gruvor. Den 6 maj skedde starten för en fackföreningsverksamhet som skulle vara i 60 år.

Den förste som greppade ordförandeklubban blev även här Axel Teodor Adolfsson och kassör blev Wiktor Norberg.

Gruvcirkeln har plockat fram många intressanta uppgifter som ger ett historiskt perspektiv. Exempelvis vad inträdesavgiften till facket kostade per medlem.

Arbetarna i Gubbo fick 1903 betala 1,50 kronor, medan medlemmarna i Nybergsgruvans förening 1917 betalade två kronor. Fem år senare var avgiften uppe i tre kronor per medlem i Stollberg.

Ett exempel på dåtidens solidaritet har gruvcirkeln hittat i fackföreningstidningen Gruvarbetaren från 1922. När 17 gruvarbetare vid Stollens gruvor skulle avskedas på grund av arbetsbrist föreslog en särskild kommitté inom avdelningen att de arbetsuppgifter som fanns skulle fördelas bland samtliga anställda.

Arbetsledningen accepterade detta med tillägget att avdelning 83 utfört en ädel handling.

HARRI KRIIKKULA

Mer läsning

Annons