Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ny design för export

Annons

Formgivaren Ulf Hanses från Djura och illustratören Matts Andersson från Säter trivs med uppdraget att undervisa studenter i den kreativa miljön hos Giab i Garpenberg.

- Här finns allt vi kan önska i verkstäder och datalokaler. Vi kan ta fram prototyper i alla material, säger Matts Andersson.

Nu arbetar en av projektgrupperna med att ta fram stolar till ett företag i Älvdalen som exporterar till kunder i bland annat Japan.

Lars Henning Jonsen som studerar design och teknologi i Oslo och My Lidholm från Hedemora är snart färdiga med stolprojektet. De har tagit fram prototyper, men har fler idéer till förbättringar.

- Vi har tagit fram en stol som liknar en liten solsäng, men den kan bli ännu bättre. Vi har varit här i två veckor, men kursen fortsätter fem veckor till. Då ska vi även hinna med att ta fram en cad-modell som kan användas för att styra tillverkningen av stolarna.

- Den tionde september ska vi redovisa vad vi åstadkommit i sommar vid en träff i Karlstad, säger My Lidholm.

När tidningen besökte kursen i Garpenberg arbetade Anders Eriksson och Gao Pei med att ta fram nya förpackningar till ett företag i Leksand.

Illustratören Matts Andersson undervisade i konsten att göra skisser och produktflöden med vanliga kritor och pennor.

- Det är bra att kunna den traditionella tekniken innan man arbetar vid datorn. Här skissar eleverna och gör modeller som de senare överför till datoranimeringar, säger Matts Andersson.

- Designen på mina förpackningar för bröd är hemlig, men jag kan berätta att de är stapelbara, säger Gao Pei.

BÖRJE GUSTAFSON

Mer läsning

Annons