Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ny demonstration i Köpenhamn

Annons

Ett par tusen ungdomar samlades i dag på Rådhuspladsen i Köpenhamn medan polishelikoptrar surrade över deras huvuden.

Fyrtio svenskar som kom med tåg från Malmö stoppades och skickades tillbaka.

Svenskarna stoppades på Hovedbanegården i Köpenhamn tidigt på eftermiddagen och sattes på vändande tåg hem till Malmö. Polisen misstänker att de enbart kommit till Köpenhamn för att delta i kravaller. Förutom på Hovedbanegården har danska polisen skärpt övervakningen i Gedser och Rödbyhavn för att försöka stoppa tyska aktivister på väg mot Köpenhamn.

Bland de som samlades på Rådhuspladsen i dag fanns också representanter för organisationen Föräldrar mot polisbrutalitet. Jeanette Perlt, som själv anhölls i torsdags tillsammans med sin 13-åriga dotter sade att hon var på plats för att kontrollera så att polisen sköter sitt arbete på ett ordentligt sätt.

Hon säger sig ha sett många övergrepp. Bland annat har polisen slagit vilt med batonger och anhållit personer helt utan anledning. När hon anhölls i torsdags hade hon på sig organisationens väst.

Vid 16-tiden var demonstrationen på Rådhuspladsen så smått på väg att upplösas. Hittills har allt gått fredligt till. Det deltog många föräldrar med småbarn.

Från Rådhuspladsen skulle demonstranterna ta sig till Nörrebroparken. Därefter vet ingen vad som kan hända. Många fruktar nya kravaller så snart mörkret lagt sig över Köpenhamn.

I natt skakades Köpenhamn av nya upplopp. 113 aktivister har häktats och ännu fler häktningar blir det. Häktningsdomstolen räknar med att hålla häktningsförhandlingar långt in på kvällen. Detta ger problem eftersom det inte finns plats i fängelserna.

Under natten och förmiddagen anhölls nästan 300 personer. Många av dem ska ställas inför häktningsdomaren i dag.

Strax efter klockan 22 i går kväll samlades kring 800 personer på Gammeltorv i centrala Köpenhamn för en fredlig protest för Ungdomshuset.

När de protesterande nådde Sankt Hans-torget var det till att börja med lugnt. Men efter en timme började en grupp maskera sig, bryta upp gatsten och fylla på vätskor i flaskor. Några av demonstranterna började att kasta brandbomber, gatstenar och andra föremål mot polisen.

Polisen svarade med tårgas och demonstranterna skingrade sig i flera mindre grupper. På kort tid tände de eldar och byggde barrikader på flera ställen i Nörrebro.

Oroligheterna spred sig senare till stadsdelen Christianshavn.

Upploppen startade i torsdags. Den utlösande faktorn kom när polisen stormade Ungdomshuset på Jagtvej. Efter det förvandlades centrala delar av Köpenhamn till vad som har beskrivits som en krigszon, med sammandrabbningar mellan till tänderna rustad kravallpolis och ofta maskerade demonstranter.

Protesterna riktar sig mot att Ungdomshuset har sålts till en frikyrka som kan tänka sig att riva byggnaden där unga hållit till i många år.

TT

Mer läsning

Annons