Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ny civilekonomexamen på sex platser

Annons

Bara sex universitet får examensrätt för den nya civilekonomutbildningen. Det har Högskoleverket beslutat.

Av de 23 universitet och högskolor som ansökt om examensrätt uppfyllde 17 inte minimikraven som en sakkunniggrupp satt upp. Högskoleverket (HSV) har beslutat att följa gruppens rekommendationer.

Från 1 juli kräver civilekonomexamen fyra års studier i stället för tre. Universiteten i Lund, Göteborg, Stockholm, Linköping, Umeå och Växjö blir de enda som får utfärda denna examen.

Detta är en tydlig signal om att det finns betydande kvalitetsproblem i ekonomutbildningen på många håll i landet, skriver Erik Åsbrink, ordförande för sakkunniggruppen om den nya civilekonomutbildningen, på Dagens Nyheters debattsida.

Frågan är dock hur avslaget påverkar blivande studenter. Högskoleverket är mycket kritiskt till att flertalet lärosäten informerat dåligt om vad som gällde. På respektive lärosätes webbsidor har studenterna kunnat läsa att civilekonomutbildningen skulle starta i höst, vilket också HSV:s sakkunniga kritiserar.

Sveriges Förenade Studentkårer (SFS) tycker att universitetens och högskolornas marknadsföring av den nya civilekonomutbildningen liknar bondfångeri. SFS vice ordförande Pelle Rödin syftar på de lärosäten som uppmanat att söka till utbildningen, och i en fotnot eller liknande påpekat att utbildningen först krävde Högskoleverkets godkännande. Ett godkännande som de allra flesta inte fick.

Rödin tycker att det är bra att den nya civilekonomexamen införs.

Han syftar på den europeiska Bolognamodellen, som innebär att utbildningarna i regel är tre- eller femåriga. Detta för att underlätta studier och arbete över gränserna.

De studenter som sökt till en förmodad civilekonomutbildning som nu inte kommer att starta, hänvisas till den ekonomutbildning som ges i stället, säger Carl Sundström vid Högskoleverkets utvärderingsavdelning.

Men Högskoleverket skriver i sitt beslut att "ett antal av de lärosäten som fått avslag på sin ansökan bör dock ha möjlighet att inom en snar framtid uppfylla kraven och därmed kunna inkomma med en ny ansökan".

Fackförbundet Jusek, som bland annat organiserar ekonomer, applåderar Högskoleverkets tuffa bedömning. Juseks vd Louise Adelborg är även hon kritisk till de lärosäten som i marknadsföringen talat tyst om att den planerade civilekonomutbildningen först krävde ett godkännande.

Karlstads universitet hör till de lärosäten som fick nej till att ge civilekonomexamen, på grund av bristande lärarkompetens i externredovisning. Beslutet förvånade Berndt Andersson, som är avdelningschef för ämnet ekonomi vid Karlstads universitet.

Siktet är dock att på sikt få rätt att ge civilekonomexamen.

TT

Mer läsning

Annons