Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ny chef - trots nedläggning

Annons

Anledningen till att landstingets eget revisionskontor lades ned var att det skulle vara mycket bättre att köpa in kompetensen.

Har ni ändrat er nu?

- Vi har helt enkelt upptäckt att det inte går att vara utan en person som håller i kanslifunktionen. Men det handlar inte om att bygga upp något nytt stort kansli, säger Margareta Gard, ordförande för revisionskollegiet.

- När det gäller rena revisionsuppdrag upphandlar vi allt, och det är en stor fördel. Då kan vi välja den som är bäst på jobbet. Men när det gäller själva kanslifunktionen har det aldrig varit aktuellt med en upphandling av någon konsult. Det är inte bra om en konsult upphandlar andra konsulter, säger Gard.

Hon har därför själv skött alla kontakterna med konsulterna. Landstingskansliets reception har skött övriga kanslifunktioner.

Att detta kommer så snart efter förre revisionschefens avgång, förklarar Gard med att man försökt att utnyttja landstingets service så långt det gått. Revisionen har också fått mer arbete efter årsskiftet.

- Vi har fått en ny lagstiftning som innebär att vi måste titta på alla nämnder varje år.

- Tidigare har det räckt med stickprov. Så det är först på senare tid som det har växt fram att vi verkligen behöver en sammanhållande kraft, en som kan ha kontakter med konsulterna i framtiden. Det är många knepiga frågor att reda ut, säger Gard.

JAN SVENSSON

Mer läsning

Annons