Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ny chef för landets SOS

Annons

SOS i Falun har nämligen under tio års tid jobbat tillsammans med akutsjukvården vid Falu lasarett. Ett rullande schema har gjort att sjuksköterskor jobbat både vid lasarettets akut och SOS Alarm. Vilket gjort att SOS-sköterskorna ständigt håller sin akutmedicinska kompetens aktuell.

- Falun är fortfarande ensam om den här modellen i landet. Något som jag kommer att jobba med är att försöka skapa partnerskap med sjukvården även på andra håll i landet. Jag hoppas att min bakgrund som ambulansöverläkare kan underlätta den dialogen, säger Engerström.

Lars Engerström har varit ambulansöverläkare i 18 år, och de senaste tolv åren har han varit klinikchef för akuten i Falun och för ambulansverksamheten vid Falu lasarett.

Han har i högsta grad varit inblandad i den medicinska utvecklingen av SOS i Falun.

1995 kom han med i SOS Alarms medicinska råd, där han varit drivande för att få fram Svenskt index, ett beslutsstöd för att underlätta SOS-operatörernas prioritering.

- Med hjälp av en kontrollista kan operatörerna komma fram till vilken patient som behöver ambulans först. Det handlar inte om när det är väldigt bråttom, blåljusutryckning, utan mer om prio 2.

Engerström får två huvuduppgifter i sin roll som chefläkare. Dels att svara för företagets kontakter med Socialstyrelsen, dels att att vara medicinsk chef i företaget.

Kommer SOS att få fler sjuksköterskor som svarar i telefon?

- Nej. Sjuksköterskorna ska inte svara när du ringer 112, det ska operatörerna göra. Sjuksköterskorna är en resurs när det blir ett ambulansärende och som rådgivare i sjukvårdsfrågor.

Lars Engerström vill också jobba för att initiera mer forskning och utveckling inom den prehospitala sektorn.

- Det är tyvärr ett område som är väldigt lite belyst i Sverige. Norge och Danmark har professur för den prehospitala sektorn, men inte Sverige. Här finns mycket att göra.

JAN SVENSSON

Mer läsning

Annons