Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ny chans till studier

Annons

- Med det nya rekryteringsbidraget är det mycket förmånligt för de som har låg utbildning att börja studera i dag, säger Susanne Hedberg och Reine Johansson vid Lärcenter i Malung.

De presenterade den nya bidragsmöjligheten vid en sammankomst inför ett 20-tal arbetssökande, som via Arbetsförmedlingen blivit intresserade av att bättra på sin kompetens.

Rekryteringsbidraget kan ge upp till drygt 2 000 kronor skattefritt i veckan och kan betalas ut i upp till 50 veckor.

- De som kan få bidraget ska vara 25-50 år, ha kort utbildning och vara eller riskera att bli arbetslös eller ha något funktionshandikapp, berättar Susanne Hedberg.

Vid informationen medverkade Marianne Jonsson-Lill och Lisa Detlofsson som inspiratörer. De har via Kunskapslyftet kommit in i en "andra andning" och kunnat konstatera att det var mycket roligare att studera än de hade trott innan de började.

Björn Olsson, som är smedlärling, var ett levande exempel på att utbildning inte enbart behöver betyda att plugga, man kan praktisera också.

- Många av de lågutbildade har inte så trevliga minnen från sin skoltid, då de kanske hade det jobbigt med läxläsningen. Men i dag finns det ju mycket friare utbildningsformer. Skolan är inte vad den varit och det vill vi också informera om. Många som tar upp studierna igen tycker att det är så roligt att de ångrar att de inte gjort det förr, säger Reine Johansson.

Rekryteringsbidraget kan vara en väg att komma dithän.

ANDERS MOJANIS

Mer läsning

Annons