Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ny chans för äldre arbetslösa

Annons

I korthet handlar Regionvision om att hjälpa arbetslösa att slussas in i arbetslivet genom korttidsvikariat på max sex månader. Deras lön är den normala arbetslöshetsersättningen.

- Fördelen är att de får komma ut och skaffa sig kontakter inom arbetslivet. Samtidigt har många företagare, som slimmat sin organisation, fått möjligheten att upptäcka att det kan vara en viktig besparing att anställa ytterligare en person. De som redan är anställda mår bättre och det blir mindre sjukskrivningar om arbetssituationen blir bättre, säger Hans Dahlqvist, vd för Näringslivet Falun-Borlänge, som förmedlat kontakten mellan de arbetslösa och företagen inom regionen.

- Poängen är ändå att flera av de som kommit ut på sina vikariat också har fått fast arbete.

Tidigare har det varit arbetslösa i åldern 20 till 25 år som ingått i projektet.

Men i år omfattar Regionvision, som förövrigt blivit ett EU-projekt, alla arbetslösa mellan 20 till 64 år.

- Det känns mycket bra att vi kan göra detta för de äldre arbetslösa, som ofta varit utan arbete i många år, säger Hans Dahlqvist, som också har märkt att flera arbetsgivare frågar efter äldre personer.

- Ja, eftersom de oftast har en stark vilja. Tyvärr känns det annars som de äldre oftast glöms bort i det här sammanhanget.

En annan nyhet för året är på det sätt som Näringslivet Falun-Borlänge arbetar. Tidigare var det Näringslivet Falun-Borlänge som kontaktade företaget och presenterade en person som skulle passa bra i organisationen. Nu är det tvärtom.

- Det är vi som först kontaktar företaget och ser vilka behov som finns. Därefter letar vi upp en lämplig person . På det viset blir det bättre för båda parter, menar Hans Dahlqvist.

ANDERS HANSSON

Mer läsning

Annons