Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ny bro - då trivs fisken

Annons

När den nya träbron sattes på plats, öster om Noret i Järna, under torsdagen fanns både myndigheter och markägare på plats för att se resultatet av ett två år långt planeringsarbete.

- Den nya bron gynnar livet i en å som har stora naturvärden, säger Solfrid Kulstadvik vid Skogsvårdsstyrelsen som leder projektet Vägtrummor och vandringshinder.

Vägtrummor, de stora metallrör som används när både skogsbilvägar och andra vägar korsar strömmande vatten är ofta till skada för naturen. Felplacerade vägtrummor blir ett hinder för fisk som ska passera samtidigt som de smala rören skapar vattenströmmar som stör även andra delar av djurlivet. Att undvika kontakt med botten i bäckar och åar är mycket viktigt för att inte störa de naturvärden som finns.

- I Gönan gjorde fallhöjden nerströms vägtrumman att bäcköringen hindrades i sin vandring, säger Solfrid Kulstadvik.

-Även flodpärlmusslan kommer att gynnas av detta, fortsätter Solfrid.

Flodpärlmusslan, som är fridlyst och en av de mest skyddsvärda arterna i ån kommer att gynnas när vandringshindret nu är borta. Detta eftersom den är beroende av öringen för sin spridning. Gönan är ett särskilt viktigt område med stora naturvärden och ån ingår i skyddsprogrammet Natura 2000. Den innehåller en stor mängd arter som är beroende av den goda vattenkvaliteten som finns i ån.

- Att Gönan är intressant ur naturvårdssynpunkt beror på att där aldrig skett någon flottning, säger Solfrid Kulstadvik.

Eftersom ån inte varit en flottningsled har den undgått den rensning som gjorts i de flesta andra vattendragen i området.

- Med en bro strömmar vattnet precis som det gjorde innan trumman byggdes. Nu ser ån ut som den gjorde för femtio år sedan, säger Bengt Liss från Morbergets samfällighetsförening som är ägare till den nya träbron.

Genom stöd från projektet, där förutom Skogsvårdsstyrelsen även bland andra Vägverket, länsstyrelsen i Dalarna och Fiskevårdsförbundet mitt ingår fick vägtrumman en miljövänlig ersättning.

- Den här bron kommer att hålla längre än den gamla vägtrumman, säger Bengt Liss.

Att byta ut samtliga skadliga vägtrummor skulle kosta stora pengar, därför sker arbetet i takt med att vägtrummorna rostar sönder och ändå behöver bytas ut. Nils Erik Braman från Järna fiskevårdsområde och Fiskevårdsförbundet mitt har varit med och startat arbetet med att få bort vandringshindren för fisk i länet.

- Vi har undersökt de vandringshinder som finns och vi har en lång lista på fler hinder, säger Nils Erik Braman.

- Unnån är nästa vattendrag där vägtrummor skall bytas mot miljövänligare alternativ, det arbetet kommer att ske i höst, säger Solfrid Kulstadvik.

CARL-MAGNUS FAGERHOLM

Mer läsning

Annons