Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ny brandchef anställs

Annons

Tanken är att nuvarande räddningschefen Veikko Koskelainen ska sköta detta och en ny räddningschef anställs.
De senaste årens olyckor och naturkatastrofer har gjort att kommunernas krisberedskap har förts upp på dagordningen.
Krisberedskapsmyndigheten (KBM) har fått statliga pengar för att dela ut till kommunerna. För Smedjebackens del handlar det om cirka en halv miljon kronor om året från staten.
Lagen om skydd mot olyckor förespråkar vidare att det ska ske ett systematiskt brandskyddsarbete (SBA) i kommunerna. I Smedjebacken har det skett ett brandskyddsarbetet och kommunen har också haft ett avtal med Ludvika om att köpa brandingenjörs kompetens av dem. Men nu har arbetsbelastningen blivit för stor för Ludvika och avtalet har sagts upp.
Dessutom är det så att räddningschefen Veikko Koskelainen är sjuklig och har på rekommendation av sin läkare beslutat att inte jobba i aktiv utryckningstjänst. Frågan har varit uppe i kommunstyrelsen och där är beslutet att det ska inrättas en tjänst som får i uppdrag att jobba med det systematiska brandskyddsarbetet och med krisberedskapsfrågor. Tjänsten vigs åt Veikko Koskelainen som därmed lämnar jobbet som räddningschef.
– Jag vill inte kommentera det hela, men det har pratats om en risk- och säkerhetssamordnare och det jobbet är jag intresserad av, säger Veikko Koskelainen.
När det handlar om jobbet som räddningschef ska rekryteringen i första hand ske externt. Målsättningen är att anställa en brandingenjör, eftersom den kompetensen i dag saknas i Smedjebacken.
Någon diskussion om att samordna chefsjobbet med Ludvika har det inte varit. Den lösningen valdes i Fagersta, där chefen i Avesta också är chef i Fagersta.
– Vi vill ha kvar vår brandkår i Smedjebacken, säger Leif Nilsson, kommunalråd.
– Vi vill gärna samarbeta där det finns en vinst för bägge parter, fortsätter Nilsson.
I samma veva som detta beslutades i kommunstyrelsen tog också beslut om att ha en brandskyddspolicy. Det handlar om att brandskyddsarbetet ska finnas med som en del i alla verksamheter i kommunen, både nämnder och bolag.

SVEN THOMSEN

Mer läsning

Annons