Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ny bok om emigranter

Annons

Hans-Erik Åkerman är en av eldsjälarna som nu kan pusta ut:

- Ja, nog är det skönt, svarar han på frågan hur det känns att boken äntligen är klar.

Den aktuella boken i serien "Vikarbyn förr och nu" är den sjätte i ordningen. Arbetet har pågått under vintern och våren. Redaktionen tycks vara överens om att den här sista boken varit den svåraste att få ihop.

För många är historien också ett känsligt kapitel.

- Det kan vara känsligt om man inte lyckades i det nya landet. En del har slängt material som exempelvis brev och en del personer blev hemskickade på konsulatets bekostnad, berättar Hans-Erik Åkerman.

Mellan åren 1866 och 1955 emigrerade 220 personer från Vikarbyn. Redaktionens mål har varit, genom urval av brev och fotografier, att spegla hela den här perioden i boken.

- Ägosplittringen gjorde det svårt att försörja sig, berättar Hans-Erik Åkerman.

Många passade också på att smita iväg från sina betungande plikter och en hel del yngre män såg en chans att slippa värnplikten. Det var ofta de friskaste och starkaste som reste iväg. De flesta kom att arbeta som farmare och byggnadsarbetare på andra sidan atlanten.

Av alla de som åkte tror Hans-Erik Åkerman att omkring åttio procent lyckades i det nya landet, för de resterande kunde alkohol och sjukdomar bidra till ett misslyckande.

- Många skrev hem och berättade att man längtade hem. Släkten erbjöd ibland pengar, men stoltheten gjorde att man ville tjäna egna pengar till resan. När de väl gjort det hade många redan acklimatiserat sig, berättar Hans-Erik Åkerman.

Boken har kostat 57 000 kronor att ta fram. Pengar som man lånat från samfällighetsföreningen i byn. Genom inkomsterna från försäljningen ska lånet betalas tillbaka.

Redaktionen hoppas att många personer är intresserade av boken; både utflyttade, inflyttade och bybor.

Gerd Kalkback hoppas att deras arbete ska kunna inspirera människor i andra byar.

- Det är en förhoppning att fler byar tänker till om dokumentationen. Kunskapen finns ju hos den äldre befolkningen, säger hon.

GÖRAN PERSSON

Mer läsning

Annons