Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ny bok om Aseas glansdagar

Annons

- Jag har precis varit och lämnat böcker på Globe och Rahléns, säger Gunnar Engström, en av de 33 författarna.

Bokens 33 berättelser handlar om hur det var att jobba på ABB när bolaget hette Asea. Ett teknikföretag som byggdes upp och fyllde 100 år 1983 och blev världsledande på stålverksugnar, kärnkraft, generatorer, turbiner, kraftöverföring, tåg...

Men det var också ett företag som lockade till sig personal som inte kunde ett ord svenska. Om det berättar Frank Kusans, som kom till Sverige på ett flyktingtåg.

Givetvis handlar mycket om vad som hände på jobbet i Västerås, men också Ludvika och Finspång får sin plats.

Per Danfors som arbetat med HVDC i Ludvika berättar minnen från Pacific Intertie, Hans Stackegård om striderna kring Chabora Bassaprojektet, Bengt Grundmark ger en rundtur i allt det som förklarar Ludvikas unika ställning i kraftvärlden.

- Vår första bok har gett ett överskott som bekostar vår nya bok, berättar Gunnar Engström, som hoppas att boken ger ett bidrag till att berätta hur medarbetarna upplevde framgångsåren.

- Det här är en miljöskildring, inte en exakt historieskrivning så det kan finnas faktafel. Uppdraget var att skriva hur man upplevde det, berättar Gunnar, som hade hoppats på att det skulle bjudits på mer roliga minnen.

- Innan vi började skriva de här böckerna trodde jag inte att ingenjörer kunde skriva, men jag hade fel, säger Gunnar Engström, som själv kompenserat bokens brist på pikanta avslöjande med en dråplig berättelse "inte bara arbete" som bokens avslutningskapitel.

Där avslöjas hur Ludvikachefen på 1950-talet, Johan Drakenberg, drog pistol och sköt när två poliser skulle stoppa invigningen och skålandet i alkohol för det nya kontoret i Ludvika.

Gunnar Engström bjuder också rikligt med anekdoter om HVDC:s fader Uno Lamm och berättar bland annat om när Lamm deltog i firandet av Asea 1983 och vid middagen med kungen tog fram en mekanisk robot.

"Han skruvar upp den och riktar in den mot kungen, som blir barnsligt road när den långsamt kommer vandrande. Fjädern hade gjort sitt strax framför kungens tallrik. Kungen ger Uno en uppskattande blick, skruvar upp roboten och låter den gå tillbaka till Uno".

Det är en ny bok på gång, den kommer att vara skriven av dem som var med och hjälpte till att bygga Västerås och Ludvika.

NLT ger tips om förre kommunalrådet Lennart Granqvists insats i Kadaffis Libyen där Granqvist gjorde sitt till för en stor Ludvikaorder, genom att starta Svensk-Libyska vänskapsförbundet.

BO JOFFER

Mer läsning

Annons