Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ny betongfabrik till Rättvik

Annons

Efterfrågan på betong och förädlade betong produkter ökar kraftigt. För att klara alla order måste kapaciteten i Rättviks Betong fördubblas.

Den gamla fabriken på industriområdet i Rättvik byggdes 1964 och har levererat ofantliga mängder betong genom åren. Så där 100 000 betonglastbilar har rullat från fabriken.

Om ungefär en vecka startar byggnationen av den nya fabriken. Den ska ligga intill den gamla och blir en större anläggning.

- Vi fördubblar kapaciteten och vi får ett mer koncentrerat flöde och kan leverera mer under kortare tid vilket är nödvändigt för att klara våra order, säger Per Nilsson, projektledare.

Den egna produktionen av förädlade betongprodukter går mycket bra. GP-Link, mitträcken för motorvägar, perrongelement för järnvägsstationer, dalahästar av betong och betongpålar för olika byggnationer är några olika produkter. När produktionen ökar i betongstationen kan även produktionen av förädlade betongprodukter i koncernens dotterbolag öka.

För närvarande arbetar 16 personer inom koncernen, men Gunnar Englund, vd, räknar med att minst tio nya arbetstillfällen skapas i den nya processen.

- Förra året omsatte koncernen 16 miljoner kronor och i år överskrider vi den siffran avsevärt, säger Gunnar Englund.

- I den nya processen kan vi framställa färgad betong, stål-

fiberarmerad betong och vit cement i standardsortimentet.

Den nya fabriken som Gunnar Englund beräknar ska vara i drift i december är till stor del mekaniserad och datoriserad. De nya jobben skapas framför allt i vidareförädlingen.

- Vi måste helt enkelt satsa. Hittills har vi inte klarat att ta alla order, dessutom kräver det nya regelverket inom EU att vi har en annan produktion vilket vi ser som positivt.

Den gamla fabriken står kvar fram till nästa sommar, då beslutar företaget vad som ska hända med den.

KATARINA CHAM

Mer läsning

Annons