Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ny bergtäkt i Vikmanshyttan

Annons

Täkten öppnades så sent som för ett par månader sedan. Härifrån togs material till förbättringen av Nornvägen, vägen mellan Vikmanshyttan och Söderbärke. Men det är först i vår som det blir riktig fart på verksamheten i den nya bergtäkten.

- Det gick snabbt att få tillståndet, sex-sju månader, och det ska länsstyrelsen ha en eloge för, säger Arne Helmersson.

Maserfrakt jobbar sedan tidigare med ett 30-tal täkter runt om i länet. Spridningen av täkterna är viktigt med tanke på transportsträckorna, man vill frakta material så kort väg som möjligt.

Täkten i Vikmananshyttan ligger bra till för både Hedemora-och Säterområdet. Det är ungefär en mil till både Hedemora och Säter.

Och det finns också ett stort nät av skogsbilvägar söderut från täkten som behöver underhållas och då finns material att tillgå på nära håll.

En fördel med täkten är att det inte finns någon bebyggelse alldeles i närheten.

Det pågår en debatt om olika typer av täkter, berg eller grus.

- Det går mer och med mot berg, förklarar Helmersson.

Detta med täktverksamhet är riktigt aktuellt i Säters kommun och även i viss mån inom Hedemora kommun.

Miljö-och byggnadsnämnden Säter beslöt vid mötet i december, att i ett yttrande till länsstyrelsen föreslå avslag på två ansökningar som gäller fortsatt täktverksamhet i två täkter i Oråsenområdet i Gustafs.

Det ena tillståndet går ut redan vid årsskiftet och det andra den 30 juni 2007. Även inom Hedemora kommun finns någon täkt där det inte är så lång tid kvar på nuvarande tillstånd.

Både Skanska och Vägverket har sökt förlängt tillstånd till och med 2015 för sina respektive täkter i Oråsenområdet Gustafs.

Miljö- och byggnadsnämnden har motiverat sitt ställningstagande med att Badlundaåsen, ur vilken det tas grus, är ett viktigt grundvattenmagasin för Säters kommun och även för Borlänge kommun.

ROLAND BERG

Mer läsning

Annons