Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ny båthamn i Almo

Annons

Ett sådant exempel finns vid Almoån, nära dess utlopp i Alviken. Där har 16 båtägare nu fått utmärkta båtplatser vid åtta bryggor där de två och två disponerar var sin brygga. Kostnaden för bryggorna har genom ideella insatser kunnat begränsas till cirka 50 000 kronor.

Börje Sernfält, en av initiativtagarna till bryggsatsningen, berättar att 1987 fick byn bidrag ur Siljans regleringsfond för uppmuddring av ån på den sträcka som nyttjas av småbåtsägarna. På så vis fick man ett snittdjup på cirka 1,5 meter.

- För tre år sedan upplät sedan bysamfälligheten mark för en blivande båthamn med utrymmen även för bilparkering. Samfälligheten bekostade också erforderligt bygglov för bryggorna, förklarar Sernfält.

Stolpar till bryggsatsningen köptes från Ryssa Elverk i Mora. Tryckimpregnerade plankor anskaffades också. Conny Sundin hjälpte sedan till med pålning och grävning. Hans Skogs ordnade borttransport av grävmassor med sin maskin. Lennart Olsson lånade ut ett elverk och Bengt Deras och Bernt Kungs snickrade sedan själva bryggorna.

- De båtägare som själva - av olika orsaker inte kunde vara med och arbeta praktiskt, betalade i stället en slant till de utlägg vi hade, berättar Börje Sernfält och tillägger:

- Intill de nybyggda båtbryggorna planerar vi så småningom att ordna en större brygga som ska kunna fungera som gästbrygga. Sedan finns fortfarande möjlighet för många att lägga till mera enkelt, utan brygga, vid kanten av ån. För sjösättning av båtar har vi redan en ramp. I år har vi dessutom bildat en egen båtklubb.

Även om Almoåns utlopp i Alviken har blivit vatten där bad- och båtliv numera frodas så har här också förr förekommit båttrafik.

- För fanns här ett litet sågverk en bit uppströms. På den tiden drog ångbåtar hit timmerflott genom den då öppningsbara Fornbybanken, berättar Börje Senfält, som inte bara är intresserad av båtliv utan också av sådant som har med Almo bys historia att göra.

NILS- GUNNAR STORERKERS

Mer läsning

Annons