Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ny bank öppnar i Orsa

Annons

På måndag får bankerna i Orsa konkurrens av uppstickaren JAK Medlemsbank.

Då öppnar JAK det första lokalkontoret utanför huvudkontoret i Skövde.

Att det blir Orsa som får det här bankkontoret beror på att JAK:s medlemsavdelning här är ovanligt stor och aktiv. Att Orsa kommun är en av medlemmarna och att Dalagatan 1 finansierats delvis med JAK-lån är ytterligare ett skäl.

Nu ska varken bankrånare eller personer som vill ta ut eller sätta in pengar göra sig besvär hos Lotta Stålklint som förestår kontoret.

JAK är, än så länge, en telefonbank så den som öppnar ett konto där får sköta uttag och insättning över internet eller via andra banker. Orsakontoret skall ge information om hur man lånar och sparar i banken samt ge hjälp i privatekonomiska frågor.

JAK beskriver sig som en bank nära besläktad med de gamla sparbankerna som hade stark lokal förankring, som hade som viktig uppgift att vara med och utveckla det lokala näringslivet och som dessutom hade låga vinstkrav och därmed låg ränta.

JAK vilar på fundament som långsiktighet, ekologiskt och ekonomiskt, rättvisa, etik och moral. Banken vill också vara med och stödja den lokala utvecklingen enligt bankens principer.

ERIK HJELTE

Mer läsning

Annons