Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ny bana och konstgjord sjö

Annons

Intresset för airpark-satsningen är stort.

-Vi får förfrågningar från hela Sverige och flera andra länder. Dessutom har vi kontaktats av personer som vill driva affärsverksamhet i området och som vill driva en stugby, berättar Ulla Nyström, som tillsammans med maken Stefan äger marken kring flygfältet.

Detaljplanen beräknas vara klar i mars och då klarnar kostnadsbilden, vilket gör att de 50 tomterna kan förses med prislappar.

Just nu jobbar projektledaren med ett särskilt informationsmaterial, som ska presentera Himmelslätta, omgivningarna och kommunen för hugade tomtspekulanter samtidigt som hon söker intressenter som vill bygga och driva kontorshotellen.

Den asfalterade start- och landningsbana som är en förutsättning för projektet ska anläggas parallellt med den nuvarande gräsbanan. Eftersom den blir 850 meter lång kommer en ravin att fyllas ut. Redan har ungefär 3000 kubikmeter fyllnadsmassor lagts upp i området.

Dessutom kommer en vattenspegel eller sjö att anläggas i en myr i anslutning till den bäck som rinner genom området och under riksväg 71.

-Alla tillstånd är klara och schaktningsarbetena inleds så snart marken tjälar, betonar projektledaren, som just nu jobbar heltid med airparken och alla frågor som är förknippade med storsatsningen.

-Hittills har vi inte stött på ett enda problem som inte gått att lösa och alla vi är i kontakt med är mycket positiva. Vi har också ett bra samarbete med Siljansnäs Flygklubb och har fått värdefulla råd av de airparkansvariga i Siljansnäs.

I den särskilda intresseföreningen för airpark-satsningen ingår utöver markägarna representanter för bland andra Gagnefs Flygklubb, fiskevårdsområdesföreningen och det lokala näringslivet.

-Vårt centrala läge i Dalarna gör att tomterna är attraktiva för flygintresserade i länder som Danmark, Holland och Tyskland, säger Ulla Nyström, som också utreder hur kontorshotellen ska se ut och möjligheterna att erbjuda tomtköparna inflyttningsklara och "homestylade" hus .

-Vi försöker tillmötesgå intressenternas önskemål så långt det är möjligt, tillägger hon.

KENT OLSSON

Mer läsning

Annons