Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ny asylansökan nästa vecka

Annons

I nästa vecka skickar familjen Riazats advokat en ny asylansökan till Utlänningsnämnden. Den innehåller nya fakta, särskilt om barnens svåra situation.

Advokaten Olle Hancock kommer att särskilt betona att Daniel delvis tappat sitt första språk. Han kan inte längre skriva och läsa farsi och återvänder han till en iransk skola skulle 13-åringen få börja i ettan eller tvåan. Hemma i Falun går han i sexan på Främbyskolan.

När det gäller 15-åriga Helya Riazat har hon varit politiskt aktiv och bland annat talat framför svenska riksdagen i protest mot de präster som styr. Hon riskerar fängelse och tortyr om hon tvingas återvända.

Båda barnen mår mycket dåligt av denna ovissa väntan. Efter snart fyra läsår i svensk skola ska de utvisas. Oron och ångesten får kroppen att värka och gör att de inte sover på nätterna. Båda har skött skolan exemplariskt, men sedan det negativa beskedet kom från Utlänningsnämnden har de inte orkat gå så många dagar i skolan.

Även mamma Zohreh Anhari är mycket trött.

- Advokaten kommer väl att påminna om min situation också. Han var förvånad över att det blev avslag på förra ansökan. Han sade att det är få som så öppet kritiserat den iranska regimen som jag, säger Zohreh som är säker på att hon hamnar i fängelse och torteras om hon utvisas.

Familjen hade fått anstånd med utvisningen till i går. Under fredagen gjorde Zohreh Anhari och hennes advokat upprepade försök att få kontakt med Migrationsverkets handläggare i Borlänge, utan att lyckas.

- Det är ju jätteviktigt att jag får kontakt med honom, det påpekade han särskilt. Jag får försöka på måndag igen, sade Zohreh på fredag eftermiddag.

RAGNA FAHLANDER

Mer läsning

Annons