Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ny asfalt på vägen mellan Ludvika och Rastahyttan

Annons

De som dagligen åker mellan Ludvika och Smedjebacken har märkt av hur vägen speciellt på våren har varit mycket dålig.

I samband med tjällossningen har det verkat som hela vägbanan har rört sig och på många ställen har det varit stora gupp.

Detta har naturligtvis även Vägverket observerat och till sist fick de fram de pengar som behövdes för att göra något åt vägen. För sträckan Rastahyttan till Ludvika handlar det om jobb för cirka 15 miljoner kronor.

Av dessa ska cirka 3,6 miljoner gå till tjälisolering. Efter vägen är det på flera ställen problem med att tjälen går ner i vägkroppen och då blir det en deformation av vägbanan.

-Genom att gräva ut till ett djup på cirka 80 centimeter och där lägga isolering får vi bort dessa problem, säger Johnny Loman.

Eftersom det blir en isolering på 80 centimeters djup går inte tjälen ner djupare och därmed blir det inte tjäle djupare än så.

-Totalt ska vi gräva ut 13 000 kvadratmeter på den aktuella sträckan, säger Loman.

När alla utgrävningar är gjorda ska ett lager grovasfalt läggas ut och syftet med det är att jämna ut alla ojämnheter i vägbanan.

-Det är mycket som gör att vägen blir ojämn, bland annat salt, dubbslitage och tung trafik, speciellt påtagligt blir det när vägen är lite smalare, poängterar Johnny Loman.

Ovanpå grovasfalten ska det sedan läggas ett lager med finasfalt och det är det som blir den slutgiltiga vägbeläggningen.

Sammantaget är det 25-30 personer som jobbar med vägen just nu, det blir något färre när jobbet med tjälisoleringen är avslutat.

Johnny Loman uppger att arbetena ska vara avslutade i slutet av augusti.

Men fram till dess kommer det att vara en hel del hinder i trafiken och han vädjar till trafikanterna att ta det försiktigt.

-Jag vill uppmana alla att hålla de hastighetsbegränsningar som finns förbi arbetsplatserna, många kör klart för fort och det är många gånger ytterst nära att en trafikolycka ska inträffa.

SVEN THOMSEN

Mer läsning

Annons