Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ny ansökan om pengar från EU

Annons

Egentligen påbörjades detta projekt för ett år sedan när kommunen beviljades stöd för att driva ett EU-projekt under ett år.

Under året har bland annat grunden för ett företagscentrum lagts och tanken är att det ska fortsätta i ytterligare tre år.

Uppdraget för företagscentret är att stödja och hjälpa de lokala företagen med bland annat kontakter med myndigheter. Det handlar även om att kartlägga företagen och på det viset kan två företag med liknande verksamhet sammanföras.

Även satsningen på byalag och lokala grupper startades första året och tanken är att det ska fortsätta även under de tre kommande åren.

- Vår erfarenhet är att satsningar i lokala grupper ger oerhört mycket positiva effekter och det ingår som en naturlig del för att utveckla hela samhället, säger Lennart Silfverin, ansvarig för ansökan.

Den stora delen och det som är helt nytt i ansökan är att pengar sökts för att skapa ett verkstads-tekniskt centrum.

Det handlar i grunden om att ta fram ett utbildningskoncept som ska passa till de behov som finns bland företagen i Smedjebacken.

De flesta företag i Smedjebacken har en inriktning som av tradition är verkstadsteknisk och den bedöms ha stora utvecklingsmöjligheter inför framtiden. Det som behövs är bland annat kompetent personal och det är där ett verkstadstekniskt centrum kommer in i bilden.

Tanken är att det ska drivas med flera olika inriktningar, men att det ska finnas en gemensam bas.

Utbildningsdelen är i uppdelad på tre olika områden. Gymnasieskolan VBU ska utveckla det industritekniska programmet till sex olika områden och göra det mer intressant att välja den inriktningen på utbildningen.

Dessutom ska det startas en kvalificerad yrkesutbildning på drygt 80 veckor. Även en kompetenspool ska startas och i den ingår det teoretisk utbildning varvad med praktik.

- Den delen är främst tänkt för arbetslösa som på detta vis får en chans att visa upp sig hos företagen, säger Lennart Silfverin.

Han poängterar att det ingår i utbildningsplanerna att det ska ingå praktik hos olika företag och att företagen ska ställa upp med jobb på lov och ferier.

Den andra stora delen är att de lokala verkstadsföretagen ska få hjälp med att utveckla verksamheten, bland annat marknadsaktiviteter, bildandet av nätverk och kompetensutveckling.

Det ingår även planer på att starta en "Pröva på verkstad", där elever, blivande företagare och andra kan få hjälp att ta fram en produkt och även få råd.

Den sista delen är att det ska inrättas en tjänst i projektet som ska bli en sorts brobryggare mellan skolan och industrin.

- Vi tror att detta ska ge mycket positiva effekter för både de som bor och verkar i Smedjebacken, som för det lokala närings-livet, säger Silfverin.

Kommunstyrelsen har ställt sig bakom ansökan.

SVEN THOMSEN

Mer läsning

Annons