Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ny allians i Pakistan mot al-Qaida

Annons

Efter hårda strider som krävt 114 liv i Pakistan försökte talibanledare i dag förhandla fram en vapenvila mellan regionens klaner och utländska islamister. President Pervez Musharraf tycks i de lokala klanerna ha funnit oväntade allierade mot al-Qaida.

I onsdags kväll tystnade vapnen tillfälligt i bergsregionen Södra Waziristan vid gränsen till Afghanistan då klankrigarna och de uzbekiska islamister som trängt in i området begravde sina döda. Men på torsdagen hördes åter häftig skottlossning.

Enligt lokala källor i områdets huvudort Wana har Pakistans regering bytt strategi och satsar nu på att stödja regeringstrogna protalibanska klaner i gränstrakterna med vapen, pengar och underrättelseverksamhet. Pakistan förnekar detta officiellt men visar samtidigt sitt gillande när lokala klaner slår till mot islamisterna _ i synnerhet när USA sätter press på regeringen att krossa de al-Qaida-baser som säges finnas i gränsregionen.

En regeringskälla i Wana sträckte sig ännu längre och betecknade striderna som "en följd av Pakistans nya strategi för att köra ut al-Qaida-anknutna utlänningar ur regionen".

2004 försökte pakistanska regeringsstyrkor tvinga ut de utländska islamisterna, men efter det fredsavtal som ingicks 2005 har enligt amerikanska uppgifter nya al-Qaida-läger inrättats.

Spänningen i Södra Waziristan har dock tilltagit mellan lokalbefolkningen och islamisternas anförare Tahir Juldasjev, ledare för Uzbekistans islamiska rörelse och tidigare nära allierad med al-Qaidas ledare Usama bin Ladin.

De senaste striderna mellan klankrigare och Juldasjevs islamister började i måndags sedan en lokal före detta talibanbefälhavare, mulla Nazir, beordrat uzbekerna att lämna ifrån sig sina vapen. Pakistan ser sammandrabbningarna som bevis för att försöken att engagera klanerna i kampen mot al-Qaida-utlänningarna fungerar.

Men strategin är inte okomplicerad. I byrådets förhandlingar om vapenvila deltar enligt uppgift minst två höga talibanledare _ Baitullah Mahsud och Sirajuddin Haqqani. Mahsud är efterlyst för en rad bombdåd i Pakistan tidigare i år, och Haqqani är son till en tidigare minister i den talibanregim som styrde Afghanistan 1996_2001.

TT

Mer läsning

Annons