Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ny Allards-rättegång?

Annons

Under åtta månader pågick rättegången vid Falu tingsrätt. Den slutade med att fyra av de fem åtalade fälldes. Två av dem fick fängelse. Förutom den 61-årige vd:n dömdes hans kompanjon, en 49-årig konsult, till frihetsberövande i nio månader. Allards revisor dömdes till 100 timmars samhällstjänst. Och styrelseordföranden för Allards moderbolag, Falu bergslagsindustrier, fick dagsböter.

En åtalad, en Falubo i 50-årsåldern, friades helt.

Med största sannolikhet blir det en ny rättegång. Om inte alla överklaganden dras tillbaka hamnar ärendet på Svea hovrätts bord. En förändring blir det mot tingsrättsförhandlingen. Åklagarna har strukit ett av namnen från åtalslistan. Den man som friades i tingsrätten behöver inte inställa sig i hovrätten, vare sig som tilltalad eller vittne.

I övrigt vill åklagarsidan se hårdare domar. Vd:n och konsulten bör få betydligt längre fängelse-straff och de två som fick villkorliga straff bör få fängelse. De fyra bör också få näringsförbud i fem år, anser åklagarna.

Kammaråklagarna Gun-Britt Ström och Patrik Säflund hävdade i tingrätten att de åtalade gjort sig skyldiga till grova bok- föringsbrott och skattebrott och att straffen borde vara därefter. Tingsrätten gjorde en annan bedömning och ansåg att det handlade om brott av normalgraden. I överklagandet står åklagarna fast vid uppfattningen att det har varit fråga om grova brott.

Hittills är det två av de dömda som överklagat domen, vd:n och styrelseordföranden som fick böter. Vd:n menar i överklagandet att det är konsulten som bär ansvaret för det som inträffat. Det har varit en tydlig delegation från vd:ns sida, anser han.

Per Borgblad har skrivit ett eget överklagande till hovrätten. Han menar att tingsrätten prutat för mycket på hans begärda arvode.

Rätten drog i domen ned på alla fem advokaters arvode. Per Borgblad hade begärt 1 174 000 kronor för 1 165 timmars arbete. Tingsrätten bedömde att Borgblad arbetat 900 timmar för sin klient och gav Borgblad 907 000 i ersättning för detta, en minskning med nära en fjärdedel. Ytterligare en advokat har överklagat tingsrättens prutning av arvodet.

Ersättningen till de fem försvarsadvokaterna vid Allardsrättegången i Falun gick på 4,2 miljoner kronor, exklusive moms.

KENNETH WESTERLUND

Mer läsning

Annons