Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Numera trummar Classe sparsamt

Annons

Classe Westholm är en välkänd Hedemoraprofil, men också välkänd bland gräddan av äldre svenska sångartister och musiker.

I dag är det öppet hus hemma hos Classe.

- Jag funderade på att fly, men det kändes lite fegt att göra så. Min fru Birgitta har ordnat med allt så jag håller mig hemma, säger jubilaren.

Classe är fjärde generationen urmakare. Hans farfars far började med urmakeri i Folkärna där sonen Axel Teodor gick i lära. 1889 flyttades firman till Hedemora och 1901 tog Classes farfar Axel över butiken.

Classe tog över verksamheten 1956 och utökade sortimentet med optik.

Han är fortfarande kassör i Hedemora tennisklubb och har tagit 13 DM-tecken för veteraner. Var under tolv år ordförande i tävlingskommittén i Dalarnas tennisförbund.

Classe var den förste ishockeyspelare som gjorde mål för nystartade hockeyklubben i Hedemora. Det var den 26 december 1945 han slog in premiärmålet i matchen mot Krylbo. Det blev sammanlagt 335 matcher och 386 mål för Hedemora. Classe har också spelat A-lagsmatcher i Leksand och i Fagersta där han var spelande tränare.

Han är också politiskt engagerad inom moderaterna och har tidigare varit med i idrottsnämnden och fritidsnämnden. Numera är han kyrkopolitiker.

Men det är som musiker Classe är mest känd. Han har spelat med storheter som Stan Getz, Delta Rythm Boys, Toots Thielemans, Svend Asmussen, Povel Ramel och Jan Malmsjö.

- Jag förstår inte riktigt hur jag hann med. Hade öppet i butiken nio till sex. Tog bilen med trummorna till Stockholm varje kväll, utom måndagar på 1960-talet.

- Måste väl erkänna att det också var ett sätt att få träffa min fru Birgitta som då pluggade till lärare på universitetet i Stockholm, säger Classe.

På 1970-talet blev det sex år med Leif Kronlunds orkester.

- Då spelade vi på måndagarna också. Det var på Hamburger börs, tisdagar spelade vi på Foresta på Lidingö, onsdagar Strand, torsdagar Skansen, fredagar Foresta och på lördagar och söndagar reste jag i folkparkerna med Erik Irvings orkester.

- Men det var aldrig tal om något krogliv efteråt för min del. Jag körde hem på nätterna för att stå i butiken dagen efter. Tror att det är därför jag hållit mig så pass fräsch genom åren, säger Classe.

Han har spelat i Kairo och London och medverkade i radio och tv i Tyskland tillsammans med Svend Asmussen.

Det blev också tv-framträdanden i USA 1997 när Classe var där med Stockholm accordion club vid 15 konserter.

- Nu är det mer sparsamt med trummandet, men jag tycker fortfarande att det är kul att spela, säger Classe.

BÖRJE GUSTAFSON

Mer läsning

Annons