Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nu vill han hjälpa andra

Annons

Jan var en av dessa anställda som trädde fram i tidningen och berättade om sin situation den gången.

- Jag fick känselbortfall i fötter och händer, jag blev extremt trött och somnade på möten och minnet blev sämre och sämre.

- Jag förstod att allt inte stod rätt till. Men jag var envis och fick kämpa i fyra år innan det klassades som arbetsskada och jag fick sjukpension.

- Det var en hemsk tid. Jag var sjukskriven till och från. Sjukvården trodde inte på mig när jag sade att det var lösningsmedlens fel, säger han.

I många år arbetade Jan med giftiga lösningsmedel. Med tiden blev hälsan dålig.

- Jag gjorde rent utan att ha handskar på mig. Det slarvades med skyddsmasker. Jag slog i giftigt bekämpningsmedel mot mögel i stora kar nästan dagligen. Ventilationen var undermålig. Jag har gjort en lista på mer än 100 giftiga medel som jag kommit i kontakt med.

- Varför sade jag inte nej? Främst för att jag var dåligt informerad om riskerna. Sedan var det ju så förr att man inte skulle protestera, utan bara arbeta på. Man var väl rädd om jobbet.

- Mot slutet anade jag ugglor i mossen...men då var det för sent, säger Jan.

I fyra år stred han mot läkare och myndigheter för att få ärendet klassat som arbetsskada.

Och lyckades.

- Läkarna skickade tillbaka mig till jobbet gång på gång efter en sjukskrivning. Jag blev sjuk igen. I ett halvår kunde jag knappt ta mig ur sängen. Jag var helt slut. Jag arbetstränade och det gick inte heller.

- Till slut sade man åt mig att det inte är någon idé att fundera på att arbeta, säger Jan, som med sina krämpor i bagaget tvingades sluta med det roligaste han visste - att vara idrottsledare.

Jan tillhör den grupp Scaniaanställda som hävdar att lösningsmedlen är orsaken till deras dåliga hälsa.

Jan är färdigutredd.

Men fortfarande är framtiden oviss för fyra andra.

- De får inte den utredning de är berättigade till. Bland annat ska de få en psykologitest innan det kan klassas som arbetsskada. Det har de inte fått, säger Jan, som nu bestämt sig för att hjälpa andra drabbade.

Han ingår i en grupp på fyra personer inom ramen för Neurologiskt handikappades riksförbund som ska hjälpa människor som fått neurologiska skador från lösningsmedel.

- De som drabbats kan vända sig till oss för att få rådgivning hur de ska gå vidare, säger Jan.

- Jag drev mitt fall nästan själv. Jag vet att man behöver hjälp!

Fotnot: Jans telefonnummer: 070-4483666.

PER MALMBERG

Mer läsning

Annons