Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nu vill EU skicka trupp till Kongo

Annons

EU-länderna vill skicka en fredsstyrka till Kongo-Kinshasa, trots stora risker.

De omkring 1 400 soldaternas uppdrag blir att skydda en flygplats och flyktingläger i det oroliga nordöstra Kongo.

Medlemsstaternas ambassadörer i EU:s kommitté för utrikes- och säkerhetspolitik har enats om att man bör ställa upp med en fredsstyrka i Ituriprovinsen.

I området finns sju till åtta stridande fraktioner. Flera massakrer har utförts på civilbefolkningen och det finns många minfält i regionen där flera dödliga sjukdomar, som ebola och malari, dessutom härjar. (TT)

"Saddam

gömmer sig

i Bagdad"

WASHINGTON/BAGDAD

u Saddam Hussein lever och gömmer sig i Iraks huvudstad Bagdad, tror USA:s underrättelsetjänst CIA enligt den amerikanska nyhetsbyrån UPI. Regeringskällor säger att uppgifterna finns i interna CIA-handlingar.

Den störtade presidenten uppges hålla sig dold någonstans i huvudstaden med hjälp av partikamrater och lojala klanmedlemmar.

- Saddam flyttar runt inne i Irak och har starkt stöd. Mycket av det som kallas plundring i pressen är i själva verket sabotage av grupper från Baathpartiet, påstår en källa. (TT)

Flydde efter

friande dom

för våldtäkt

STOCKHOLM

u Tre polska män friades med minsta möjliga marginal från gruppvåldtäkt på en 25-årig kvinna. Sedan lämnade de landet. Nu överväger åklagaren att begära dem utlämnade till en ny rättegång i hovrätten. I Huddinge tingsrätt blev röstsiffrorna 2-2. I sådana fall ska den mildare - friande - utgången vinna. Domen överklagades av kammaråklagare Marie-Louise Bergkvist.

När rättegången skulle inledas i Svea hovrätt i måndags dök männen inte upp. (TT)

TT

Mer läsning

Annons