Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nu vill de ha sin fritidsgård

Annons

I tio år har eleverna vid den allt växande Gruvrisskolan väntat på en fritidsgård.

Nu är tålamodet slut.

Luften håller på att gå ur detta bostadsområde, som inbegriper Galgberget, Pilbo, Samuelsdal och Krondiket, som skulle bli en mönsterplats i stan, när det byggdes för drygt tio år sen. Det lovade politikerna.

Men av de storslagna planerna blev det inte så mycket service.

Pengarna tog slut.

I dag finns här en skola, som är trångbodd, ett servicehus, en levande kyrka och en aktiv idrottsförening. Men kvartersbutiken har lagts ner. Bussarna går för sällan. Sista bussen från stan och hit går halv nio på kvällen.

Och nu har ungdomarna tröttnat.

I veckan hade man en träff, där polis, kyrkan, socialförvaltning, skola och politiker deltog. Nästa steg är redan taget: elevrådet har skickat en skrivelse till kommunstyrelsen, där man önskar/kräver en fritidsgård.

Och på tisdag kommer kommunalrådet Maria Wilje till skolan.

- Vi har tröttnat på att ha det så här. Här på skolan har vi inte ens ett uppehållsrum. På rasterna får vi hänga i korridorerna. Nu vill vi ha en fritidsgård - och det redan i höst, säger Patina Lööke i elevrådet.

Elevrådet har tre förslag på var fritidsgården ska ligga.

Den tomma golfstugan är ett. Ett hus vid Mios möbler ett annat.

Men mest av allt vill eleverna ha tillgång till en gul flygel invid skolan. Men den används redan i skolans verksamhet.

- Vi ställer inga större krav. Vi behöver inga möbler, det kan vi fixa själva. Vad vi behöver är en lokal och personal, säger Patina, Jonathan, Anette Lundin och Ida Dahlström, som jobbar mycket aktivt med fritidsgårdsfrågan.

I dag går 526 elever i Gruvrisskolan.

Skolan har inte byggts ut sedan starten, vilket var planerat. Nu utnyttjas alla utrymmen till skolarbete, till och med uppehållsrum har gjorts om till skolsal.

- Jag stöttar eleverna. Och andelen elever som behöver en fritidsgård kommer att öka år från år, säger rektor Ulf Backeus.

För att ytterligare ge tyngd åt fritidsgårdskravet kommer elevrådet att överlämna en namnlista till skolpolitikerna. Och ett nytt stormöte, som det som avhölls i veckan, kommer att äga rum i mars.

Mer läsning

Annons